Pomidory
Paul van Paassen został ogłoszony nowym menedżerem ds. klientów w firmie Axia Vegetable Seeds. Urodzony i wychowany w Kwintsheul, Paul wnosi ze sobą 34 lata doświadczenia w uprawie pomidorów. W wieku 18 lat Paul rozpoczął swoją karierę przedsiębiorczą, a kilka lat później razem z ojcem założył nową firmę.
czytaj dalej
Pitaya: następny modny owoc "made in France"?
2025-11-27 00:00
W miejscowości Saint-Vincent-sur-Jard (departament Wandea) Abderrahim Oufaquir, kierownik SCEA Les Petites Métairies, podjął strategiczną zmianę kierunku dla swojej farmy. Jako uprawca pomidorów w szklarni przez wiele lat, poszukiwał rośliny zdolnej zagwarantować solidną podstawę i przyszłość.
czytaj dalej
Australia: Wprowadzony inteligentny wózek do zbioru z rzeczywistą oceną pomidorów w czasie rzeczywistym.
2025-11-27 00:00
Ambit Robotics, firma z Melbourne specjalizująca się w technologii dla rolnictwa, ogłosiła wprowadzenie nowego inteligentnego wózka do zbioru, który ma pomóc plantatorom pomidorów w szklarniach zbierać plony bardziej efektywnie i dokładnie. System zamontowany na wózku posiada detekcję dojrzewania owoców w czasie rzeczywistym oraz automatyczne prowadzenie między skupiskami pomidorów.
czytaj dalej
"Dla mnie było ważne, że dane potwierdziły to, o czym podpowiadało mi moje przeczucie"
2025-11-27 00:00
Marc Groenewegen nie mierzył się z poważnymi wyzwaniami w uprawie pomidorów, ale był - a właściwie zawsze jest - ciekawy, dlatego zaczął współpracować z firmą Trutina. "Dzięki nowym czujnikom zawsze możesz zrobić krok naprzód. Dla mnie ważne było, że dane potwierdziły to, co mówił mi moje przeczucie. To usunęło
czytaj dalej
"Pomidory Roma mogłyby wyróżnić się na mocno konkurencyjnym rynku"
2025-11-27 00:00
Z rocznej produkcji pomidorów w Tunezji wynoszącej od 40 000 do 45 000 ton, przytłaczająca większość to pomidory koktajlowe. W obrębie tej produkcji pomidory Roma, produkowane na wschodnim wybrzeżu Tunezji, stanowią zaledwie 5%. Jest to produkt premium, którego renoma wynika z jego sposobu uprawy.
czytaj dalej
Złapanie CO₂ z spalania biomasy teraz prowadzone jest w austriackim propagatorze pomidorów.
2025-11-27 00:00
W firmie Merschl Gartenbau, producenta pomidorów w pobliżu Wiednia, dwutlenek węgla (CO₂) pochodzący z procesu spalania biomasy jest teraz pozyskiwany na miejscu. Holenderska firma Green Gas & Liquids zainstalowała pełny system pozyskiwania CO₂ dla tego projektu. Podczas testu przeprowadzonego w piątek, 7 listopada, system pozyskał 1,8 tony CO₂.
czytaj dalej
"Pomidory Roma mogłyby wyróżnić się na trudnym rynku."
2025-11-27 00:00
Z rocznej produkcji 40 000 do 45 000 ton pomidorów w Tunezji, ogromna większość stanowią pomidory koktajlowe. W tej ilości pomidory Roma, które są uprawiane na wschodnim wybrzeżu Tunezji, stanowią zaledwie 5%. Jest to produkt premium, którego reputacja wynika z metody jego uprawy.
czytaj dalej
Wykorzystanie modelu opartego na analizie do analizy zachowania szklarniowych pomidorów koktajlowych podczas stresu cieplnego
2025-11-27 00:00
W Korei Południowej pomidor koktajlowy (Solanum lycopersicum) jest głównym uprawianym warzywem w szklarniach. Jednak zmiany klimatyczne stopniowo podnoszą średnią temperaturę na Ziemi, co stanowi poważne wyzwanie dla upraw w szklarniach. Wzrost temperatury może wywołać stres cieplny u warzyw uprawianych w szklarniach, prowadząc do…
czytaj dalej
Pitaya: następny modny owoc "made in France"?
2025-11-27 00:00
W miejscowości Saint-Vincent-sur-Jard (departament Wandea) Abderrahim Oufaquir, zarządzający SCEA Les Petites Métairies, podjął strategiczną zmianę kierunku rozwoju swojej farmy. Jako producent pomidorów w szklarni przez wiele lat, szukał uprawy zdolnej zapewnić solidną podstawę i przyszłość.
czytaj dalej
Korea Południowa zwiększa produkcję funkcjonalnych pomidorów.
2025-11-27 00:00
Firma Modern, założona w 2020 roku przez CEO Yeo Chang-eun, prowadzi inteligentne szklarnie produkujące pomidory przez cały rok. Wiceprezes Lim Jin-hyeok, wcześniej związany z grupą Hanwha, dołączył do firmy w marcu ubiegłego roku i zaczął kształtować szerszą strategię wzrostu. Głównym produktem firmy jest funkcjonalny-
czytaj dalej
Pomidor, będący jednym z podstawowych warzyw w kuchni polskiej i światowej, jest przedmiotem stałego zainteresowania zarówno konsumentów, jak i producentów. W najnowszym
czytaj dalej
Agriculture Victoria wspiera producentów przemieszczających rośliny żywicielskie lub przenoszące pszczoły ziemniaka pomidorowego (TTP) oraz produkty roślinne międzystanowe, aby mogli dostosować się do nowych wymagań, które będą obowiązywać od 8 grudnia 2025 r. Główny Urzędnik ds. Ochrony Roślin w Victorii, dr Rosa Crnov, powiedziała, że wprowadzono nowe zasady dla.
czytaj dalej
Święta Bożego Narodzenia w Alcampo: od awokado przez pomidora, czerwone owoce aż po gotowe dania świeże.
2025-11-26 00:00
Alcampo ponownie przywitał sezon świąteczny kampanią „Zauroczające Święta”, która potrwa do stycznia i przewiduje wzrost między 4% a 6%, potwierdzając znaczenie ostatnich trzech miesięcy roku, które stanowią.
czytaj dalej
Islandia: Rosnąc, by przetrwać w zimowym cudzie
2025-11-26 00:00
Niedaleko koła podbiegunowego, Islandia ma surowy klimat. Niemniej jednak, niemal każdy rodzaj warzywa teraz rośnie tutaj. Jak kraj zamienia się w raj warzywny? Odpowiedź znajduje się pod ziemią: Islandia wykorzystuje energię wulkaniczną do ogrzewania szklarni. Tómas Ponzi uprawia pomidory, które są każde
czytaj dalej
Meksykańskie Stowarzyszenie Ochrony Ogrodnictwa (AMPHAC) wyjaśniło, że obniżenie cła ogłoszone przez Stany Zjednoczone nie korzysta z meksykańskich pomidorów, ponieważ Rozporządzenie Wykonawcze dotyczy "taryf wzajemnych", których Meksyk i Kanada nie płacą, ponieważ są częścią T-MEC. "Meksykańskie eksporty
czytaj dalej
Hurtowe ceny czerwonych pomidorów z krajowych szklarni przez chwilę znalazły się na rekordowo wysokim poziomie. Ale teraz znowu sporo do rekordu brakuje. Ile? I czy to oznacza, że ceny tych warzyw w krajowym dużym hurcie zaraz jeszcze znacząco wzrosną?
czytaj dalej
Odporność na ToBRFV: Zrozumienie różnicy między IR a HR
2025-11-25 00:00
W ciągu ostatniej dekady producenci pomidorów walczyli z wirusem brązowego plamienia owoców pomidora (ToBRFV). W 2020 roku na rynek trafiły odmiany odporne, zaczynając od odmian od Syngenta Vegetable Seeds. Ale pięć lat później, jak producenci poradzą sobie z dziesiątkami firm twierdzących, że mają różne...
czytaj dalej
Testowanie 100 odmian pomidorów w celu zwiększenia odporności na zmiany klimatyczne i wspierania produkcji regeneracyjnej w Polsce.
2025-11-25 00:00
Kraft Heinz Polska rozwija swój program rolnictwa regeneratywnego i inwestuje w produkcję odporną na zmiany klimatyczne pomidorów, po sezonie oznaczonym przez ekstremalne warunki pogodowe w całej Europie Środkowej. Aby zidentyfikować odmiany najlepiej dostosowane do coraz bardziej niestabilnych warunków, firma przetestowała 100 różnych odmian pomidorów.
czytaj dalej
Kolegium opracowało urządzenie, które utrzymuje świeże pomidory przez nawet dwa miesiące.
2025-11-24 00:00
Indyjscy plantatorzy pomidorów mogą wkrótce mieć rozwiązanie, które pozwoli zapobiec marnotrawieniu ich produkcji, gdy ceny na rynku spadają. Zespół nauczycieli i studentów z Instytutu Inżynierii i Technologii Bapuji (BIET) w dystrykcie Davanagere w stanie Karnataka opracował nowy inteligentny system konserwacji, który
czytaj dalej
Do września 2025 roku eksport świeżych owoców wyniósł 5 009 773 ton, prawie taka sama ilość (+0,1%) jak w tym samym okresie w 2024 roku, o wartości 8 100 126 tysięcy euro (+9,77%). Po cytrusach najczęściej eksportowanymi owocami są
czytaj dalej



