Seler naciowy
UE: mniej warzyw przemysłowych
2011-06-15 00:00
Zdaniem Europejskiego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw (PROFEL) w większości państw unijnych należy spodziewać się problemów z tegorocznymi zbiorami warzyw przeznaczonych do przetwórstwa jako skutek trzymiesięcznej suszy oraz niekorzystnych warunków pogodowych w okresie od stycznia do maja br.
czytaj dalej
czytaj dalej
Rosja: wpływ embarga na ceny warzyw
2011-06-15 00:00
Z wypowiedzi Minister Rolnictwa Rosji Eleny Skrynnik aktualnie na rynku rosyjskim obserwuje się tendencję spadkową w cenach warzyw.
czytaj dalej
Turcja oficjalnym partnerem Fruit Logistica 2012
2011-06-13 00:00
Turcja będzie oficjalnym partnerem targów Fruit Logistica w 2012 r. (8-12 lutego). Turcja jest bardzo ważnym partnerem handlowym Niemiec i całej UE, a znaczenie tego kraju jako producenta i eksportera owoców i warzyw stale rośnie.
czytaj dalej
Rumuńscy rolnicy też dostaną rekompensaty
2011-06-12 00:00
Rumuńscy producenci warzyw, jak inni producenci z Europy, cierpią na spadek sprzedaży w wyniku pojawienia się bakterii EHEC, mimo, że w całej Rumunii nie odnotowano dotychczas zachorowań.
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowe wymagania przy eksporcie warzyw z UE na Ukrainę
2011-06-10 00:00
Ministerstwo Polityki Rolnej Ukrainy - Główna Państwowa Inspekcja Ds. Kwarantanny Roślin Ukrainy wprowadzają tymczasowo, od 10 czerwca 2011 nowe wymagania przy wwozie na terytorium Ukrainy produktów pochodzenia roślinnego (warzyw).
czytaj dalej
Wznowienie eksportu warzyw? Tak… ale jak i od kiedy?
2011-06-10 00:00
Główny lekarz sanitarny Federacji Rosyjskiej Giennadij Oniszczenko poinformował, że Rosja wznawia dostawy warzyw z krajów UE. Warunkiem wznowienia handlu jest dawanie gwarancji bezpieczeństwa na poszczególne gatunki warzyw z konkretnych krajów Unii Europejskiej.
czytaj dalej
czytaj dalej
Eksporterzy też ponoszą straty
2011-06-09 00:00
W związku z aferą „ogórkową” trwającą od kilku dni w Europie, bardzo dużo mówi się o stratach finansowych producentów. Przez doniesienia z Niemiec i ogólną panikę na rynku niektóre warzywa stały się produktem praktycznie „niesprzedawalnym”.
czytaj dalej
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Metoda kontroli świeżych owoców i warzyw wg UE
2010-11-08 21:35
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej
Ceny holenderskich warzyw na moskiewskim rynku
2010-10-19 00:00
Na moskiewskim rynku w ubiegłym tygodniu zmieniły się ceny niektórych holenderskich warzyw.
W połowie tygodnia z powodu zwiększenia zbiorów w Holandii i wzrostu czytaj dalej
W połowie tygodnia z powodu zwiększenia zbiorów w Holandii i wzrostu czytaj dalej
Jakość a przepisy
2010-01-08 21:53
Kiedy w 2004 roku weszliśmy do UE, zaczęły obowiązywać unijne normy dotyczące jakości świeżych owoców i warzyw. Nie były one czymś zupełnie nowym, bo wszyscy, którzy eksportowali wcześniej towary na rynek unijny, musieli się do nich dostosować.
czytaj dalej
Obowiązki firm handlujących warzywami i owocami wobec WIJHAR-S
2009-11-08 22:07
Art. 17, ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz.U. Nr 223, poz. 2221), zobowiązuje handlowców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi warzywami i owocami do przekazywania Wojewódzkiemu Inspektorowi następujących informacji:
czytaj dalej
Znakowanie a jakość - specjalne oznakowanie opakowań
2009-11-08 21:58
Zgodnie z przepisami UE, firmy, które gwarantują jednorodny i wysoki poziom zgodności świeżych owoców i warzyw ze standardami jakości handlowej mogą korzystać ze specjalnego oznakowania.
czytaj dalej
Większy import selerów naciowych
2009-02-10 00:00
W ostatnim tygodniu na rynkach hurtowych zanotowano większą podaż selerów naciowych importowanych głównie z Hiszpanii.
Ceny selerów na rynku hurtowym w Białymstoku dochodziły do
czytaj dalej
Polska eksportuje seler liściowy
2008-04-28 00:11
Polska nie tylko importuje selery naciowe, lecz także sprzedaje je zagranicą. W 2007 r. wyeksportowaliśmy 0,5 tys. ton tych warzyw, głównie do Czech (dwukrotnie więcej niż przed rokiem).
czytaj dalej
Ceny selera naciowego
2008-03-24 00:00
Na rynku dostępny jest seler naciowy wyłącznie pochodzący z importu. Jego ceny na rynkach hurtowych w Polsce wahają się od 2,80 do 3,50 zł za sztukę.
W minionym tygodniu czytaj dalej
W minionym tygodniu czytaj dalej
Selery naciowe coraz bardziej popularne
2006-00-00 00:00
W Polsce, od połowy lat 90. notuje się większe ilości importowanych selerów naciowych. Warzywo to zyskuje również na popularności w krajowej produkcji. Docenili go już m.in.
czytaj dalej