Zioła
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Metoda kontroli świeżych owoców i warzyw wg UE
2010-11-08 21:35
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej
Jakość a przepisy
2010-01-08 21:53
Kiedy w 2004 roku weszliśmy do UE, zaczęły obowiązywać unijne normy dotyczące jakości świeżych owoców i warzyw. Nie były one czymś zupełnie nowym, bo wszyscy, którzy eksportowali wcześniej towary na rynek unijny, musieli się do nich dostosować.
czytaj dalej
Obowiązki firm handlujących warzywami i owocami wobec WIJHAR-S
2009-11-08 22:07
Art. 17, ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz.U. Nr 223, poz. 2221), zobowiązuje handlowców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi warzywami i owocami do przekazywania Wojewódzkiemu Inspektorowi następujących informacji:
czytaj dalej
Znakowanie a jakość - specjalne oznakowanie opakowań
2009-11-08 21:58
Zgodnie z przepisami UE, firmy, które gwarantują jednorodny i wysoki poziom zgodności świeżych owoców i warzyw ze standardami jakości handlowej mogą korzystać ze specjalnego oznakowania.
czytaj dalej
Zioła poszukiwane
2008-05-07 00:00
Wielu producentów ziół twierdzi, że tegoroczny sezon będzie bardzo korzystny pod względem opłacalności produkcji. Do produkcji zielarskiej używa się coraz więcej owoców jagodowych
czytaj dalej
Duży popyt na świeże zioła
2008-02-28 00:00
W ciągu ostatnich 5 lat spożycie świeżych ziół w Wielkiej Brytanii wzrosło 50 proc. a roczny ich obrót w 2007 r. wyniósł 46 mln funtów szterlingów.
Wg prognoz rynek świeżych
czytaj dalej
Polska w zielarskiej czołówce
2008-02-25 00:00
Pod względem wielkości produkcji ziół Polska wraz z Niemcami, Francją i Hiszpanią stanowi czołówkę światową.
Szacuje się, że w naszym kraju roczna produkcja suszu
czytaj dalej
Zioła coraz popularniejsze
2008-02-22 00:00
W naszym kraju uprawia się obecnie prawie 200 gatunków ziół. Około 70 proc. całej produkcji zielarskiej pochodzi z uprawy polowej.
Wg najnowszych badań sektora zielarskiego
czytaj dalej
Zioła uprawne
2008-01-05 00:00
Uprawa ziół stwarza szanse podniesienia opłacalności produkcji rolnej w niewielkich gospodarstwach. Region Lubelszczyzny stał się obszarem dominującym w tej dziedzinie. Na tym
czytaj dalej
Zioła w statystyce
2008-01-05 00:00
Polska uprawa ziół towarowych stanowi obecnie około 50 proc. całego areału upraw ziół w UE. W naszym kraju zioła uprawiane są w około 20 tys. gospodarstw rolnych na
czytaj dalej
Trudna alternatywa
2007-07-30 00:00
Według Radosława Grzegorczyka z Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego, uprawa ziół może być dla polskiego rolnictwa atrakcyjną alternatywą. Mamy ku temu odpowiednie warunki naturalne.
czytaj dalej
Zbiory warzyw w Unii Europejskiej w latach 1997 - 2005
2005-09-06 00:00
Produkcja warzyw w Unii Europejskiej wyniosła w 2005 r. 65,7 mln ton, tj. o 4% mniej niż rok wcześniej. Najliczniejszą grupę stanowią tzw. warzywa pozostałe – 45% oraz
czytaj dalej
Europa podzielona
2005-08-12 00:00
W byłych krajach socjalistycznych, w produkcji warzyw (szczególnie ukierunkowanej na zaopatrzenie krajowego rynku) dominują warzywa ciężkie.
Inaczej jest czytaj dalej
Inaczej jest czytaj dalej