Bakłażany – na razie tylko z Holandii
Sezon bakłażanów w Hiszpanii niemal się skończył. Co prawda warzywa te są jeszcze dostępne na tamtejszych aukcjach i to bardzo tanio, bo po 0,25 – 0,45 euro/kg (1,05 – 1,85 zł/kg). Nie mniej jakość tego towaru jest słaba i do eksportu się nie nadaje.
Dlatego na polskim rynku króluje teraz bakłażan holenderski, który od początku sezonu zdążył już sporo potanieć. W ofertach holenderskich eksporterów ceny przez ostatni miesiąc spadły z 6,00 – 6,50 euro/karton 5 kg do 4,75 – 5,50 euro/karton 5 kg. Na polskim rynku bakłażany z Holandii sprzedawane są po 30,00 – 35,00 zł/karton 5 kg. Są więc droższe niż bakłażany hiszpańskie. gdy te były jeszcze obecne na naszym rynku i oferowano je po 25,00 -30,00 zł/karton 5 kg.
Na bakłażany z krajowych upraw wciąż trzeba czekać. W zeszłym roku dostępne były już w końcówce czerwca. Jednak w tym roku sezon zacznie się później. Czy można prognozować ceny? Na początku będą one musiały jakoś korespondować z cenami importu. Jeśli ten będzie tani, to i polskie bakłażany będą musiały być tańsze. W latach poprzednich sezon zaczynał się cenami między 3,50 a 4,50 zł/kg.
Zobacz więcej: Bakłażany