Belgia – wzrost produkcji bakłażanów szklarniowych
Wraz ze wzrostem popularności kuchni śródziemnomorskiej rośnie w Europie Zachodniej również popularność bakłażana. Według belgijskiego producenta Jana Hoilensa warzywo to preferuje ciepły i wilgotny mikroklimat w ciągu dnia i chłodne noce, ale cierpi na wszystkie możliwe infekcje. Początkowo belgijscy producenci pomidorów sadzili nawet bakłażany jako rośliny wskaźnikowe, aby sprawdzić, jak zdrowy jest mikroklimat w szklarni. Bakłażany przyciągały wszystkie szkodniki.
Sam Jan Hoilens uprawia teraz bakłażany w dwóch szklarniach o łącznej powierzchni 7,5 ha, uzyskując wydajność 55-60 kg/m2. Zbiera warzywa o średniej masie 320-340 g, a tylko na samym początku zbioru warzywa mniejsze (250 g). Dzięki zastosowaniu szczepionych sadzonek rośliny mają silne korzenie i średnio zużywają 5-6 litrów wody/m2 dziennie. Ta farma wykorzystuje recyrkulację. Basen o powierzchni 40.000 m3 jest przystosowany do zbierania wody deszczowej. Farma rozpoczęła testowanie doświetlanej uprawy bakłażana. Wcześniej sadzonki jesiennego obrotu sadzono na początku października, a zbiory kończono pod koniec października. Do dalszego owocowania rośliny po prostu nie miały wystarczającej ilości naturalnego światła.
Przedstawiciel spółdzielni BelOrta, która obejmuje farmę Jana, Bruno Voerinksa, uważa, że lampy LED oprócz naturalnego światła pomogą przedłużyć owocowanie bakłażana. W ciągu pierwszych pięciu do sześciu lat uprawy bakłażany były oferowane wyłącznie na rynku belgijskim, ale teraz tylko 60 procent zbiorów jest sprzedawanych na rynku lokalnym, a reszta jest dostarczana do Francji, Niemiec, Anglii i Niemiec. Pewna ilość jest nawet eksportowana do Turcji; na tym rynku preferowane są miniaturowe bakłażany o wadze mniejszej niż 100 g, które rosną w dolnej części roślin. W 2018 roku w Belgii wyprodukowano 12 tysięcy ton bakłażana, a powierzchnia pod nimi wzrosła z 20 hektarów w 2009 roku do 30 hektarów. 90 procent belgijskich bakłażanów jest uprawianych przez członków spółdzielni BelOrta.
Zobacz więcej: Bakłażany ?preview=1