Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – wyzwania dla producentów bakłażana

Hiszpański klimat pozwala rosnąć bakłażanom przez cały rok. Szczególnie uprawy pod przykryciem prowadzone w prowincji Almeria dostarczają corocznie dużych ilości tych warzyw na rynek rodzimy i do eksportu. Niestety ostatnia zima to był okres bardzo niskich cen i ciągłej walki z chorobami i niekorzystnymi warunkami pogodowymi.

Ogromna ilość bakłażanów produkowanych w Hiszpanii pochodzi z upraw w tunelach foliowych. 90 proc. z nich uprawiane jest na gruncie. Są to tunele bez ogrzewania. Plantacje mają przeważnie po 2,5 ha, jednak są i takie z powierzchnią upraw 30 – 40 ha. Około połowy bakłażanów sprzedawane jest poprzez aukcje. Około 60 proc. trafia na eksport do Francji. Inne ważne kierunki eksportu to Anglia i Niemcy.

W Hiszpanii bakłażany uprawia się w dwóch cyklach – od sierpnia do połowy września i od końca lutego do maja. W ostatnim cyklu zimowym powierzchnia upraw wynosiła 1 800 ha, jednak w rezultacie słabych cen wielu producentów przerzuciło się potem na uprawy innych warzyw, takich jak papryka i cukinia. Skutkiem był spadek wielkości upraw bakłażanów o około 20 proc. Choroby wirusowe i mączniak były największymi problemami w ostatnim sezonie.

W Katalonii, Walencji i Sewilli niewielkie ilości bakłażanów wciąż są uprawiane bez osłon. Jest to około 100 ha, i areał ten pozostaje od dawna stabilny. Sadzenie odbywa się w kwietniu i maju, a zbiór rozciąga się od czerwca do września. Gdy ceny na rynku są złe zdarza się, że uprawy są likwidowane w sierpniu.

Coraz większym uznaniem cieszy się bakłażan pasiasty, szczególnie w krajach basenu śródziemnomorskiego. Dzieje się tak dzięki jego szczególnych cech kulinarnych. W Hiszpanii uprawia się 100 proc. odmiany RZ (Rijk Zwaan) Angela. Jest to bardzo popularna odmiana. Niestety jakość bakłażanów tej odmiany słabnie w okresie grudnia i stycznia. Dlatego testowane są już nowe odmiany. Coraz większa popularność pasiastych bakłażanów sprawia, że supermarkety chcą je mieć w ofercie przez cały rok.

Zobacz więcej: Bakłażany

Słowa kluczowe: bakłażany, Hiszpania, warzywa
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE