Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Holandia – eksport i import warzyw szklarniowych

2013-06-17 15:56

W 2012 roku z Holandii wyeksportowano w sumie 1,353 mln ton warzyw szklarniowych. Chodzi tu o eksport warzyw z czterech podstawowych grup – pomidorów, ogórków, papryki i bakłażanów.

Rok wcześniej eksport tych warzyw wyniósł 1,377 mln ton, a w roku 2010 wyeksportowano ich 1,442 mln ton.

W 2012 roku, jak w latach poprzednich, w holenderskim eksporcie dominowały pomidory, których wysłano za granicę 721,4 tys. ton. W roku 2011 było ich 738,2 tys. ton. Na drugim miejscu uplasowały się ogórki z wynikiem 301,7 tys. ton, potem papryka – 294,1 tys. ton i bakłażany – nieco ponad 36 tys. ton.

Największymi odbiorcami holenderskiej produkcji szklarniowej pozostają Niemcy, Wielka Brytania, Szwecja oraz Francja i Czechy.

Import warzyw szklarniowych do Holandii wyniósł w 2012 roku 638,0 tys. ton. W roku 2011 było to 2,076 mln ton, a w 2010 1,929 mln ton.

Zbiory warzyw szklarniowych w Holandii wyniosły w 2012 roku 1,0607 mln ton. W roku 2011 było to 1,607 mln ton, a w 2010 1,656 mln ton. Największy odsetek z tej liczby stanowiły oczywiście pomidory. W 2012 roku zebrano ich 805,0 tys. ton. Ogórków zebrano 410,0 tys. ton, a papryki 345,0 tys. ton.

Zobacz więcej: Bakłażany

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE