Rosjanie nie chcą polskich warzyw
W tym roku na tamtejszym rynku popyt na warzywa z importu jest niższy niż przeciętnie w minionych latach i dużo niższy niż rok temu. Z drugiej strony polskie warzywa przegrywają walkę konkurencyjną z innymi krajami, w tym z krajami z UE. I nie tylko ceną konkurują inne europejskie kraje. Bardzo często warzywa z Holandii lub Hiszpanii postrzegane są jako lepsze jakościowo. Producenci z zachodniej Europy szukając zbytu dla swych produktów stawiają na wyższą jakość, innowacyjność i lepszy serwis, m.in. zwiększają różnorodność swojej oferty, wprowadzają nowe odmiany o lepszych walorach organoleptycznych i bardziej odporne np. na transport, stosują nowe, ulepszone opakowania, promują regionalne i krajowe marki. Wiele z tych działań możliwych jest dzięki temu, że producenci działają w grupach, uzyskując silniejszą pozycję na rynku. Wydaje się, że Polska i polscy producenci warzyw muszą pójść podobną drogą aby móc skutecznie konkurować na międzynarodowym rynku.
Zobacz więcej: Bakłażany ?preview=1