UE: mniej warzyw przemysłowych
Susze przede wszystkim dotyczą obszarów południowych Europy i tu największych strat należy oczekiwać w zbiorach warzyw przemysłowych, takich jak marchew, cebula, szpinak fasola, brokuły czy kalafiory. Wstępnie, jeśli warunki pogodowe w najbliższych tygodniach nie ulegną poprawie, szacuje się tegoroczną wielkość strat w zbiorach na nawet 20 proc. Oprócz niekorzystnych zbiorów w bieżącym roku należy spodziewać się wyższych cen kontraktacyjnych dla warzyw przemysłowych.
W 2010 roku łączna produkcja warzyw przetworzonych ze szczególnym ujęciem puszkowanych i mrożonych warzyw była o ponad 10 proc. niższa niż w roku 2009. Ubiegłoroczny spadek produkcji przetworów warzywnych to nie tylko efekt niższych zbiorów i mniejszych plonów ale przede wszystkim redukcji w powierzchni upraw. W 2010 roku produkcja warzyw puszkowanych w państwach Unii Europejskiej wyniosła 2,331 mln ton, a warzyw mrożonych 2,995 mln ton.
Zobacz więcej: Bakłażany ?preview=1