Brokuły
0000-00-00 00:00
Brokuły (Brassica oleracea L. var botrytis L. subvar. asparagoides Lam) rodzina Cruciferae.
Brokuł był znany wcześniej niż kalafior. Różni się od niego m.in. wyższym głąbem i słabiej ściśniętą, mniejszą różą (część jadalna).
Uprawia się go jako roślinę jednoroczną. Brokuł jest bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, karotenu, wapnia, fosforu, żelaza i sulforanu (zapobiegającemu powstawaniu nowotworów). Jego odmiany różnią się barwą róży i wysokością roślin.
Do uprawy w Polsce zaleca się odmiany:
Brokuł był znany wcześniej niż kalafior. Różni się od niego m.in. wyższym głąbem i słabiej ściśniętą, mniejszą różą (część jadalna).
Uprawia się go jako roślinę jednoroczną. Brokuł jest bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, karotenu, wapnia, fosforu, żelaza i sulforanu (zapobiegającemu powstawaniu nowotworów). Jego odmiany różnią się barwą róży i wysokością roślin.
Do uprawy w Polsce zaleca się odmiany:
- Sebastian
- Cezar
- Corvet F1
- Cruiser F1
Zobacz więcej: Brokuły?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem