Eksportowy potencjał brokułów
Polska jest już jednym ze znaczących producentów brokułów w Europie. Areał na jakim uprawia się te warzywa w naszym kraju wynosi około 5000 ha - głównie na Kujawach (ponad 20 tys. ton), w okolicach Krakowa (ponad 5 tys ton) i Warszawy (ponad 3 tys. ton).
I choć w ostatnim roku tempo wzrostu areału upraw brokułów uległo zatrzymaniu, czego powodem były m. in. kłopoty z pozyskaniem pracowników, nasz kraj ma szansę na zwiększenie wolumenu eksportu brokułów na zachód Europy.
Przede wszystkim istnieje duże zapotrzebowanie na brokuły u dwóch największych europejskich importerów tych warzyw, chodzi tu o Niemcy, a zwłaszcza Wielką Brytanię, gdzie lokalna produkcja brokułów maleje.
Ponadto, z kraju, który jest największym producentem brokułów w Europie - Hiszpanii, dochodzą informacje o chorobach jakie w tym sezonie poraziły tamtejsze uprawy, co spowodowało niższe plony.
Dodać można, iż oprócz potencjału eksportowego, brokuły mają jeszcze jeden walor. Jest nim rosnąca popularność u polskich konsumentów i coraz więcej tych warzyw trafia na polskie stoły w postaci świeżej oraz jako mrożonki.
Źródło: fresh-market (ms) na podstawie informacji własnych i materiałów z konferencji Fresh Market 2008: Karol Pytkowski "Produkcja kalafiorów i brokułów w Europie".
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Brokuły?preview=1