Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania - ceny brokułów będą zależeć od temperatury

W tym roku sezon jesienno - zimowy, ze względu na wysokie temperatury, zaczął się około trzy tygodnie wcześniej. Cieplejsza aura sprawiła, że wegetacja przebiegała szybciej niż zazwyczaj, ale nie tylko. Palącym problemem stała się woda.

Coraz bardziej ograniczona dostępność wody w Dolinie Guadalentín, głównym obszarze produkcji brokułów w Murcji, zmotywowała większą liczbę producentódo tego, aby sadzić te warzywa na wyżej połozonych obszarach: w Caravaca, Yecla, Jumilla, a nawet Albacete, gdzie dostępność wody jest zapewniona, ale za to istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia przymrozków. Prowadzi to do większej niestabilności produkcji w tym roku.

I właśnie przymrozki sprawiły, iż w ciągu ostatnich dwóch tygodni podaż hiszpańskich brokułów znacząco spadła. Przed tym okresem brokuły rosły bardzo intensywnie, zbiegając się z przejściem z letnich na zimowe.
Te ostatnie rozwinęły się szybko przy nadmiarze ciepła, a po nagłych spadkach temperatury rozwój roślin zatrzymał się całkowicie.

Nie było wystarczająco dużo brokułów, aby zaspokoić popyt i ceny na aukcjach hurtowych wystrzeliły w górę. Sprzedaż spadła o 10 procent, a ceny znalazły się w trendzie wzrostowym aż do minionego tygodnia. Teraz sytuacja się zmienia, a ceny się normalizują.

W nadchodzących tygodniach oczekuje się, że większe ilości sprzedawane będą ze względu na okres świąteczny, podczas którego popyt na brokuły zwykle rośnie, chociaż to, czy ceny pozostaną stabilne, czy też nie, będzie zależało od temperatur, ponieważ prognozy wskazują, że wkrótce nastąpi ochłodzenie.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE