Hiszpania: produkcja brokułów
Jak szacują lokalni producenci w 2011 roku zbiory powinny wynieść około 358,3 tys. ton czyli o niecałe 3 proc. mniej niż w roku 2010, kiedy to zbiory wyniosły 368 tys. ton. Dla porównania zbiory w roku 2009 wyniosły niecałe 350 tys. ton. W bieżącym roku Hiszpanie odnotowali ponadto spadek powierzchni upraw brokułów – o 6 proc. do wielkości 22 tys. ha wobec 23,4 tys. ha w roku 2010.
W okresie od stycznia do końca czerwca bieżącego roku, eksport warzyw kapustnych z Hiszpanii, głównie brokułów wyniósł nieco ponad 254 tys. ton. Tym samym eksport wzrósł o ponad 10 proc. wobec 233,1 tys. ton w analogicznym okresie 2010 roku. Natomiast wartość eksportu nieznacznie spadła z 228,3 mln euro w 2010 r. do 217,5 mln euro w 2011 r.
Zobacz więcej: Brokuły?preview=1