Import kalafiorów po II kw. 2020 r.
Wolumen importu do Polski kalafiorów (kategoria CN 07041000 - Kalafiory i brokuły głowiaste, świeże lub schłodzone) wyniósł w pierwszym półroczu 2020 roku 28,1 tys. ton, a jego wartość 143,2 tys. ton. Oznacza to spadek importu w tej kategorii w ujęciu ilościowym, ale wzrost w ujęciu wartościowym.
W pierwszym półroczu roku 2019 import tych warzyw wyniósł 31,0 tys. ton oraz 128,9 mln zł. Daje to w relacji rok do roku spadek wolumenu o 2,9 tys. ton, czyli o 9,3 procent oraz wzrost wartości o 14,3 mln zł, czyli o 11,1 procent.
Jeśli chodzi o zmiany w strukturze geograficznej importu kalafiorów do Polski między pierwszym półroczem 2019 roku i takim samym okresem roku 2020, to nie było ich dużo. Na pierwszych czterech miejscach wśród pięciu największych dostawców zmiany były tylko ilościowe. Na pierwszej pozycji umocniła się Hiszpania zwiększając wolumen dostaw z 13,0 do 14,1 tys. ton, na drugim pozostała Francja mimo spadku wolumenu z 7,9 do 6,7 tys. ton, na trzecim Niemcy ze spadkiem z 4,0 do 3,7 tys. ton a na czwartym Włochy ze wzrostem z 2,6 do 2,7 tys. ton. Na miejscu piątym, awansując z dziewiątego, znalazło się Maroko – wzrost z 0,1 do 0,3 tys. ton, zastępując Portugalię – spadek z 2,1 do 0,2 tys. ton, która spadła na pozycję siódmą.
Kraj |
Masa |
Wartość |
Wartość |
Wartość |
Dania |
7 920 |
33 375 |
7 826 |
8 714 |
Francja |
6 707 786 |
22 733 448 |
5 267 877 |
5 794 980 |
Gwatemala |
4 152 |
124 544 |
29 252 |
32 215 |
Hiszpania |
14 117 321 |
79 108 936 |
18 161 090 |
19 958 461 |
Holandia |
231 411 |
1 605 774 |
368 112 |
402 587 |
Iran |
15 100 |
45 810 |
10 812 |
11 992 |
Kenia |
69 |
1 849 |
428 |
471 |
Maroko |
325 606 |
3 575 575 |
805 075 |
880 955 |
Niemcy |
3 730 282 |
22 087 058 |
5 098 955 |
5 611 114 |
Peru |
15 840 |
29 861 |
7 048 |
7 817 |
Portugalia |
187 675 |
1 384 389 |
323 726 |
357 022 |
Wielka Brytania |
71 409 |
296 143 |
68 543 |
75 386 |
Włochy |
2 726 764 |
12 156 059 |
2 810 759 |
3 090 751 |
RAZEM |
28 141 335 |
143 182 821 |
32 959 503 |
36 232 465 |
Zobacz więcej: Brokuły