Komu sprzedać kapustę?
Warto może zatem przyjrzeć się bliżej strukturze polskiego eksportu kapustnych (piszemy ogólnie o kapustnych, Anie o na przykład kapuście pekińskiej ze względu na dostępność danych zarówno z Faostatu, jak i Eurostatu czy GUS – u) i porównać go z eksportem naszych głównych unijnych konkurentów.
Polska jest nie tylko unijnym, ale wręcz światowym potentatem w produkcji warzyw kapustnych. Według danych FAO lokujemy się (dane na rok 2012) w pierwszej dziesiątce producentów na świecie. W Unii Europejskiej zaś Polska jest liderem w tym sektorze produkcji. Dane za rok 2012 prezentujemy w tabeli poniżej.
Kraj |
Zbiory kapusty |
Udział w produkcji |
Polska |
1 198 726 |
23,1 |
Rumunia |
990 154 |
19,1 |
Niemcy |
802 918 |
15,5 |
Włochy |
311 938 |
6,0 |
W. Brytania |
267 600 |
5,2 |
Holandia |
248 400 |
4,8 |
Hiszpania |
186 800 |
3,6 |
Grecja |
186 400 |
3,6 |
Portugalia |
176 500 |
3,4 |
Litwa |
111 000 |
2,1 |
Francja |
108 941 |
2,1 |
Austria |
93 356 |
1,8 |
Węgry |
82 858 |
1,6 |
Łotwa |
62 149 |
1,2 |
Irlandia |
62 000 |
1,2 |
Czechy |
49 516 |
1,0 |
Bułgaria |
47 301 |
0,9 |
Słowacja |
36 600 |
0,7 |
Dania |
29 343 |
0,6 |
Belgia |
26 000 |
0,5 |
Finlandia |
25 710 |
0,5 |
Chorwacja |
23 093 |
0,4 |
Słowenia |
18 171 |
0,4 |
Estonia |
16 804 |
0,3 |
Szwecja |
16 300 |
0,3 |
Malta |
4 043 |
0,1 |
Cypr |
2 311 |
0,0 |
Luksemburg |
61 |
0,0 |
Razem |
5 184 993 |
|
Jak widać Polska produkuje niemal jedną czwartą kapustnych w UE. Niestety o wiele słabiej wypadamy jeśli chodzi o eksport. Wśród krajów unijnych czołową rolę w tej dziedzinie handlu odgrywają bowiem: Niemcy, Holandia i Hiszpania. Tacy duzi producenci jak Rumunia i Wielka Brytania nie są znaczącymi eksporterami ani na rynku unijnym, ani tym bardziej na rynku światowym. Cały rumuński eksport w 2012 roku to zaledwie 428 ton kapustnych. Natomiast Wielka Brytania jest istotnym graczem w zasadzie tylko na rynku irlandzkim, gdzie sprzedała w 2012 roku 3088 ton warzyw kapustnych.
Liderem eksportu wśród krajów UE jest Hiszpania. Ale porównywanie Polski i Hiszpanii mija się z celem, a to ze względu na różnice klimatyczne i co za tym idzie hiszpańskich możliwościach oferowania świeżych warzyw w okresie, gdy na północy Europy zostają tylko warzywa z chłodni. Są też różnice w strukturze produkcji warzyw kapustnych.
Natomiast jak najbardziej możemy porównywać się do Holandii i Niemiec. To nasi główni europejscy konkurenci, nie tylko zresztą w segmencie kapustnych, ale w całym sektorze warzyw świeżych.
Polska według danych Eurostatu wyeksportowała w 2012 roku 160 tys. ton warzyw kapustnych. Z tego 40 procent, czyli 64 tys. ton do Rosji. I tu leży sedno omawianego problemu. Polski eksport kapustnych (a w jeszcze większym stopniu samych kapust) od wielu lat jest uzależniony od rosyjskiego odbiorcy. Poza Rosją naszymi głównymi partnerami są tu Czechy i Słowacy. Widać to w poniższej tabeli.
Kraj |
Export |
Razem poza EUR28 |
77 551 |
Rosja |
64 040 |
Czechy |
29 670 |
Słowacja |
16 510 |
Białoruś |
10 090 |
Rumunia |
7 488 |
Węgry |
6 880 |
Niemcy |
4 770 |
W. Brytania |
4 188 |
Litwa |
3 665 |
Holandia |
2 268 |
Łotwa |
2 069 |
Mołdawia |
1 571 |
Bułgaria |
1 393 |
Ukraina |
1 305 |
Włochy |
894 |
Belgia |
785 |
Estonia |
764 |
Szwecja |
407 |
Dania |
394 |
Norwegia |
267 |
Irlandia |
229 |
Francja |
227 |
Portugalia |
172 |
Austria |
164 |
Szwajcaria |
132 |
Grecja |
121 |
Słowenia |
107 |
Hiszpania |
54 |
Turcja |
52 |
Albania |
44 |
Chorwacja |
38 |
Finlandia |
36 |
Serbia |
21 |
Macedonia |
18 |
Kazachstan |
11 |
Razem EUR28 |
83 293 |
A jak to wyglądało w przypadku Niemiec i Holandii? Spójrzmy na tabele (pierwsze 20 miejsc w eksporcie każdego z tych krajów, eksport w 2012 roku, dane Eurostatu).
Kraj |
Export |
Kraj |
Export | |
|
Niemcy |
|
Holandia | |
Razem EUR28 |
88520 |
Razem EUR28 |
188606 | |
Szwecja |
20057 |
Niemcy |
53488 | |
Włochy |
14050 |
W. Brytania |
43963 | |
Holandia |
10523 |
Razem poza EUR28 |
19186 | |
Dania |
6829 |
Francja |
17807 | |
Czechy |
6451 |
Belgia |
14414 | |
Razem poza EUR28 |
6232 |
Włochy |
10202 | |
Francja |
5918 |
Dania |
9533 | |
Austria |
5516 |
Hiszpania |
6872 | |
Słowacja |
5196 |
Irlandia |
5390 | |
Rosja |
5018 |
Rosja |
5336 | |
Polska |
3216 |
Szwecja |
4067 | |
W. Brytania |
2795 |
Czechy |
4056 | |
Hiszpania |
2614 |
Malezja |
3579 | |
Węgry |
2094 |
ZEA |
3442 | |
Belgia |
1453 |
Chorwacja |
3412 | |
Szwajcaria |
997 |
Polska |
2995 | |
Finlandia |
728 |
Norwegia |
2653 | |
Irlandia |
490 |
Słowacja |
2101 | |
Litwa |
143 |
Rumunia |
1555 |
Jak widać zwłaszcza Holandia jest silnym graczem jeśli chodzi o eksport kapustnych. W powyższych tabelach na czerwono zaznaczono wolumeny wyeksportowane do krajów, którym może warto się bliżej przyjrzeć z polskiego punktu widzenia.
Oczywiście można powiedzieć, że Francja, Dania czy nawet Wielka Brytania mają bliżej do Holandii i Niemiec. Ale chyba nie w tym rzecz. Zwłaszcza jeśli zauważymy, że Holendrom odległość tak bardzo nie przeszkadza. Chyba istotniejsza tu jest kwestia jakości oferowanego towaru i umiejętności dostosowania się do potrzeb klienta. tego Polakom wciąż jeszcze nie dostaje. A przecież widać, że istnieją spore możliwości konkurowania.
Weźmy choćby niemiecki eksport do Szwecji – praktycznie naszego sąsiada. Dlaczego Szwedzi kupują 20 tys. ton niemieckiej kapusty i 4 tys. ton holenderskiej, a polskiej tylko 0,4 tys. ton? Dlaczego Holendrzy mogą tyle sprzedawać w Niemczech? Polski eksport do Niemiec jest o rząd wielkości niższy. Widać tu potencjał.
Niestety wiele firm wolało handlować z Rosjanami bo było to łatwiejsze. Wystarczyło dać niższą cenę, co było dość łatwe. Walcząc o klienta w krajach takich, jak Niemcy czy Szwecja trzeba włożyć więcej wysiłku. Ale Polacy to potrafią, co pokazują choćby w eksporcie na rynek brytyjski takich warzyw, jak kalafiory lub brokuły. Z kapustą też się może udać. Być może rosyjskie embargo wymusi na Polakach większą aktywność w tym zakresie i w konsekwencji przyniesie większe zdywersyfikowanie naszego eksportu warzyw kapustnych pod względem geograficznym.
Zobacz więcej: Brokuły?preview=1