Holandia - rośnie popyt na brukselkę dostępną cały rok
2018-02-26 10:00
Coraz więcej sprzedawców detalicznych chce, by brukselka pojawiała się na półkach przez cały rok. Jest to możliwe dzięki ulepszaniu odmian, zwiększaniu obszarów uprawy i poprawie technik przechowywania. Popyt na brukselkę w okresie zimowym jest tradycyjnie znacznie wyższy niż w lecie.
"Ponad dwukrotnie, choć nadal jest to warzywo głównie do gotowania, innowacyjne zastosowania kapusty brukselskiej na przykład w sałatkach wciąż jest w powijakach", mówi Jordi Fijnheer z Van Oers United, z siedzibą w Holandii. W Holandii programy uprawy tego warzywa prowadzone są od połowy lipca do połowy marca. Koniec sezonu holenderskiego jest więc widoczny. Następnie przychodzi czas na brukselkę uprawianą Maroku, a następnie we Francji. Jako uzupełnienie podaży, Van Oers może dostarczyć też brukselkę tak zwaną „zamrożoną” (w okresie, gdy zima sprowadza mróz do Holandii). „Robimy to, aby zapewnić płynne przejście do sezonu importowego."
"Brukselka zyskuje coraz większą popularność, chcemy przez cały rok oferować dobrej jakości świeży towar. To pozwoli konsumentom na jak najdłuższy kontakt z produktem. Prowadzimy własny marketing i promocje aby to osiągnąć. Wielu holenderskich sprzedawców detalicznych oferuje brukselkę przez cały rok. Wiemy także, że niemieccy detaliści chcą rozszerzyć swoją ofertę w tym zakresie tak bardzo, jak to możliwe. W ubiegłym roku mniej więcej w tym czasie przestaliśmy dostarczać tam nasz produkt. A w tym roku wciąż jest tam popyt na brukselkę. "
Trzy obszary uprawy i "zamrożona" brukselka gwarantują, że Van Oers ma całoroczną podaż. "Mrożona brukselka są produktem, którą chętnie dostarczamy naszym klientom. Jesienią umieszczamy brukselkę, z łodygami, w całości w chłodniach i co kilka godzin spryskujemy wodą, która tworzy warstwę lodową wokół główek. W razie potrzeby te brukselki można powoli rozmrażać, zbierać i przetwarzać. Od połowy marca do połowy czerwca dostępna jest brukselka z Maroka, a w czerwcu i lipcu z Francji, Od połowy lipca do połowy marca sprzedawana jest brukselka holenderska."
Między 10 a 12 tygodniem roku kończą się zbiory w Holandii. Van Oers uważa, że miniony sezon był normalny i stabilny. "Zasadniczo mieliśmy największy problem z wciornastkami, którego natężenie było jednak różne w zależności od obszaru." inne szkodniki kapusty były o wiele mniej niepokojące w tym sezonie niż w zeszłym roku ", konkluduje Jordi
Zobacz więcej: Brukselka?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Import brukselki w 2016 r.
2017-07-05 08:00
Niższy import brukselki świeżej i schłodzonej w relacji rok do roku. Analizujemy dane GUS za rok 2016.
czytaj dalej
Eksport brukselki w 2016 r.
2017-07-04 08:00
Niższy eksport brukselki w ujęciu rok do roku. Analizujemy dane GYS za 2016 rok.
czytaj dalej
Holandia – wczesny początek sezonu brukselki
2016-08-24 13:00
Wczesny start holenderskiego sezonu na brukselkę świetnie skorelował się z wysokim popytem na to warzywo na globalnym rynku, wynika z informacji portalu www.freshplaza.com.
czytaj dalej