Unijny rynek brukselki
2009-10-28 00:00
Holandia i Wielka Brytania to czołowi producenci brukselki w UE. Holenderska brukselka w większości kierowana jest na eksport. W Wielkiej Brytanii zaś większość trafia na rynek lokalny.
W Wielkiej Brytanii w okresie od 2000 do 2007 r. powierzchnia upraw brukselki zwiększyła się o ponad połowę, natomiast w Holandii obszar produkcji zmniejsza się z roku na rok.
Średnie zbiory brukselki w Holandii kształtują się na poziomie około 60,0-80,0 tys. ton. W minionym roku Holendrzy wyeksportowali 45,0 tys. ton, z czego ponad 30,0 tys. ton trafiło do Niemiec, Francji, Hiszpanii oraz Belgii i Wlk. Brytanii.
Największym unijnym importerem tego warzywa od lat są Niemcy. W ubiegłym roku kraj ten sprowadził 39,0 tys. ton wobec 14,0 tys. ton rodzimej produkcji.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
W Wielkiej Brytanii w okresie od 2000 do 2007 r. powierzchnia upraw brukselki zwiększyła się o ponad połowę, natomiast w Holandii obszar produkcji zmniejsza się z roku na rok.
Średnie zbiory brukselki w Holandii kształtują się na poziomie około 60,0-80,0 tys. ton. W minionym roku Holendrzy wyeksportowali 45,0 tys. ton, z czego ponad 30,0 tys. ton trafiło do Niemiec, Francji, Hiszpanii oraz Belgii i Wlk. Brytanii.
Największym unijnym importerem tego warzywa od lat są Niemcy. W ubiegłym roku kraj ten sprowadził 39,0 tys. ton wobec 14,0 tys. ton rodzimej produkcji.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Brukselka?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem