Ceny skupu buraków ćwikłowych w Polsce
2010-12-06 00:00
W sezonach 2005/06-2008/09 średnie ceny skupu buraków przeznaczonych na rynek produktów świeżych były najniższe w sezonie 2006/2007 (0,54 zł/kg), a najwyższe w 2007/2008 (0,68 zł/kg). W okresie najwyższej podaży, czyli od września do listopada stosunkowo najmniej płacono producentom w sezonie 2008/2009 (0,45 zł/kg).
Ze względu na szacowany o 8 proc. spadek zbiorów w 2010 r. firmy skupujące buraki na zaopatrzenie sklepów detalicznych płaciły od września do listopada br. o 46 proc. więcej w relacji do roku poprzedniego (0,73 zł/kg).
Ceny za buraki oferowane producentom przez zakłady przetwórcze są bardziej stabilne. Najniższe sezonowe ceny
buraków odnotowano w sezonie 2005/2006 (0,24 zł/kg), a najwyższe w sezonie 2008/2009 (0,30 zł/kg), gdy zbiory buraków były niskie (322 tys. t). Podobne tendencje odnotowano w okresie najwyższej podaży (od września do listopada). W sezonie 2010/2011 cena skupu w tym okresie w przetwórstwie wzrosła o 2 grosze (do 0,22 zł/kg). Przewiduje się, że średnie ceny w sezonie 2010/2011 zarówno na rynku produktów świeżych, jak i w przetwórstwie będą wyższe niż w poprzednim sezonie ze względu na obniżoną podaż.
Tabela: Ceny skupu buraków ćwikłowych (zł/kg)
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Ze względu na szacowany o 8 proc. spadek zbiorów w 2010 r. firmy skupujące buraki na zaopatrzenie sklepów detalicznych płaciły od września do listopada br. o 46 proc. więcej w relacji do roku poprzedniego (0,73 zł/kg).
Ceny za buraki oferowane producentom przez zakłady przetwórcze są bardziej stabilne. Najniższe sezonowe ceny
buraków odnotowano w sezonie 2005/2006 (0,24 zł/kg), a najwyższe w sezonie 2008/2009 (0,30 zł/kg), gdy zbiory buraków były niskie (322 tys. t). Podobne tendencje odnotowano w okresie najwyższej podaży (od września do listopada). W sezonie 2010/2011 cena skupu w tym okresie w przetwórstwie wzrosła o 2 grosze (do 0,22 zł/kg). Przewiduje się, że średnie ceny w sezonie 2010/2011 zarówno na rynku produktów świeżych, jak i w przetwórstwie będą wyższe niż w poprzednim sezonie ze względu na obniżoną podaż.
Tabela: Ceny skupu buraków ćwikłowych (zł/kg)
Wyszczególnienie | 2005/06 | 2006/07 | 2007/08 | 2008/09 | 2009/10 | 2010/11 |
Do bezpośredniego spożycia, w tym: |
0,60 | 0,54 | 0,68 | 0,59 | 0,63 | . |
- średnia cena od września do listopada | 0,46 | 0,51 | 0,46 | 0,45 | 0,50 | 0,73 |
Do przetwórstwa | 0,24 | 0,25 | 0,25 | 0,30 | 0,23 | . |
- średnia cena od września do listopada | 0,20 | 0,24 | 0,24 | 0,26 | 0,20 | 0,22 |
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Buraki?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem