Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – spadek produkcji buraków

Produkcja buraków ćwikłowych w Hiszpanii spadła w roku 2015 o 40 procent. Głównym tego powodem było zmniejszenie nasadzeń ze względu na duży spadek popytu na te warzywa w roku 2014. U źródeł tej tendencji leży zaś wprowadzone przez Rosję embargo na warzywa z UE, wskazuje Juan Antonio Sánchez menadżer z Cooperativa Frusana. Jego zdaniem na tym nie koniec i w sezonie bieżącym powierzchnia upraw skurczy się jeszcze o 30 procent.

Zbiory buraków w Hiszpanii w 2014 roku były wysokie. Ale okazało się, że nie ma na ten towar rynków zbytu i producenci o wiele ostrożniej zaczęli podchodzić do kwestii areału upraw. Zresztą nie tylko buraków. Dotyczyło to również marchwi i porów. Rosja była, zwłaszcza w przypadku buraków, bardzo ważnym rynkiem zbytu dla Hiszpanów. Większość zbioru trafiała właśnie na wschód.

Zmniejszenie areału, a w konsekwencji spadek produkcji tych warzyw odbija się negatywnie na hiszpańskim rynku. Obecnie ceny są już wyższe, ale producenci nie mają za bardzo co sprzedawać. Brakuje towaru w konkretnych kalibrach i konsumenci mają problem z zakupem rodzimych warzyw w sklepach i supermarketach.

Spadek produkcji będzie też wkrótce odczuwalny na rynku międzynarodowym. Trzeba pamiętać, że hiszpańska młoda marchew pojawiała się wiosną na rynkach całej europy. W tym roku będzie jej wyraźnie mniej. Niedobory sprawią, że Hiszpanie będą mniej eksportowali, a to co trafi na międzynarodowy rynek będzie oferowane po wyższych cenach.

Do tego dochodzi jeszcze czynnik pogodowy. Aura nie sprzyjała uprawie warzyw w tym roku (zresztą dotyczy to całego południa Europy). Deszcze i chłody wpłynęły negatywnie na poziom produkcji, co obok skurczenia się areału upraw dodatkowo zmniejszy podaż.

Zobacz więcej: Buraki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE