Import buraków w I półroczu 2016 r.
Prezentujemy analizę danych Głównego Urzędu Statystycznego dotyczących importu warzyw z kategorii statystycznej: buraki sałatkowe, salsefie, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne z wyjątkiem marchwi i rzepy (świeże lub schłodzone).
O ile eksport w tej GUS-owskiej kategorii warzyw opiera się głównie na burakach, o tyle w przypadku importu rzecz się ma inaczej. Tu ważną rolę odgrywają również rzodkiewki, ale także liczą się i selery. O tym trzeba koniecznie pamiętać analizując rozmiary importu w tej kategorii statystycznej.
Wolumen importu warzyw z wyżej wymienionej kategorii w pierwszym półroczu 2016 roku wyniósł 12,7 tys. ton, a jego wartość 40,95 mln zł. W samym drugim kwartale sprowadzono do Polski 5,6 tys. ton tych warzyw za 16,9 mln zł. oznacza to spadek importu w omawianej kategorii, w relacji do kwartału wcześniejszego – tak w wymiarze ilościowym, jak i w wymiarze wartościowym. Natomiast w relacji rocznej mamy do czynienia ze wzrostem wolumenu importu tych warzyw, ale ze spadkiem jego wartości.
Import buraków (i innych warzyw z tej kategorii) w pierwszym kwartale 2016 roku wyniósł 7,4 tys. ton oraz 24,0 mln zł. Mamy zatem spadek w relacji kwartał po kwartale o 2,1 tys. ton, czyli o 28,4 procent oraz o 7,1 mln zł, czyli o 29,6 procent.
W pierwszym półroczu 2015 roku import ten wyniósł 10,1 tys. ton, a jego wartość 43,5 mln zł. W relacji rok do roku mamy więc wzrost wolumenu o 2,6 tys. ton, czyli 25,7 procent, ale za to spadek wartości o 2,6 mln zł, czyli o 6,0 procent.
Jeśli chodzi o strukturę importu w tej kategorii i zaszłe w niej zmiany, to między pierwszą połową 2015 i 2016 roku nie były one zasadnicze. Głównym obszarem skąd do Polski trafiały warzywa z omawianej grupy pozostała UE. Import z Unii wzrósł w tym czasie z 10,5 do 12,6 tys. ton. Liderem pozostały Włochy, które również zwiększyły swoje dostawy – z 4,7 do 5,1 tys. ton. Mocno skurczył się za to import z Niemiec – bo z poziomu 2,3 do 0,9 tys. ton. Wzrost zanotowały natomiast: Holandia – z 0,8 do 3,1 tys. ton, Hiszpania z 0,5 do 1,0 tys. ton oraz Litwa, z której w pierwszych sześciu miesiącach 2015 roku nie sprowadzono do Polski ani kilograma warzyw z tej kategorii, a rok później było to 1,8 tys. ton.
| Kraj | Jedn miary | Ilość | Wartość w zł | Wartość w euro | Wartość w dol | 
| RAZEM POZYCJA: | kg | 12 672 782 | 40 933 925 | 9 434 659 | 10 481 558 | 
| RAZEM Kraje Eur. Śr.-Wsch. : | kg | 18 380 | 56 372 | 13 108 | 14 897 | 
| Ukraina | kg | 18 380 | 56 372 | 13 108 | 14 897 | 
| RAZEM Kraje rozwijające się : | kg | 10 698 | 36 094 | 8 290 | 9 262 | 
| Egipt | kg | 5 850 | 10 237 | 2 292 | 2 504 | 
| Maroko | kg | 50 | 316 | 72 | 80 | 
| Peru | kg | 3 400 | 22 127 | 5 159 | 5 841 | 
| QU w ramach handlu z kr.trzecimi | kg | 1 364 | 3 046 | 682 | 745 | 
| Tajlandia | kg | 30 | 316 | 73 | 79 | 
| Uganda | kg | 4 | 52 | 12 | 13 | 
| RAZEM Pozostałe kraje rozwinięte : | kg | 865 | 9 911 | 2 330 | 2 561 | 
| Australia | kg | 160 | 1 240 | 288 | 328 | 
| Izrael | kg | 676 | 8 032 | 1 892 | 2 066 | 
| Rep. Południowej Afryki | kg | 29 | 639 | 150 | 167 | 
| RAZEM Unia Europejska : | kg | 12 642 839 | 40 831 548 | 9 410 931 | 10 454 838 | 
| Belgia | kg | 25 842 | 46 799 | 10 712 | 11 973 | 
| Czechy | kg | 18 225 | 40 459 | 9 225 | 10 285 | 
| Dania | kg | 36 599 | 112 012 | 26 335 | 29 469 | 
| Francja | kg | 92 855 | 200 872 | 46 566 | 51 924 | 
| Grecja | kg | 375 | 1 644 | 387 | 423 | 
| Hiszpania | kg | 980 449 | 3 594 726 | 827 673 | 915 384 | 
| Holandia | kg | 3 146 697 | 8 914 399 | 2 055 659 | 2 293 436 | 
| Litwa | kg | 1 781 500 | 892 870 | 206 102 | 229 825 | 
| Niemcy | kg | 868 592 | 5 367 023 | 1 259 871 | 1 412 402 | 
| Rumunia | kg | 10 | 16 | 4 | 4 | 
| Węgry | kg | 530 496 | 1 285 562 | 294 382 | 325 063 | 
| Wielka Brytania | kg | 13 991 | 50 909 | 11 596 | 12 914 | 
| Włochy | kg | 5 147 208 | 20 324 257 | 4 662 419 | 5 161 736 | 
Zobacz więcej: Buraki




 
 
 
 
 
