Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 16. tydzień 2016 r.

2016-04-26 13:00

W szesnastym tygodniu 2016 roku na rynku warzyw dominowały spadki cen, co znalazło wyraz w kierunku, w jakim podążył nasz zagregowany wskaźnik - indeks cen fresh-market (to wskaźnik oparty na średniej ważonej zestawionej z przeciętnych cen krajowych warzyw omawianych w niniejszej analizie). Jego wartości w relacji tydzień do tygodnia zmalała o 8,5 procent. Przypomnijmy, że w tygodniu wcześniejszym indeks wzrósł o 3,0 procent.

Kapusta biała – Szesnasty tydzień przyniósł dalszy ciąg spadków cen białej kapusty. Brak eksportu na wschód, taniejąca młoda kapusta z import to czynniki, które wpływały pro zniżkowo na ceny kapusty rodzimej. Nie inaczej działało też to, że polscy producenci starają się uciec z towarem i wyprzedając go są bardziej skłonni do akceptowania niższych cen. W rezultacie cena średnia spadła w relacji tydzień do tygodnia z 0,75 zł/kg na 0,73 zł/kg (-3 proc.). Rok temu za kapustę białą płacono średnio 1,13 zł/kg (spadek rok do roku o 35 proc.).

Kapusta pekińska – Szesnasty tydzień pokazał, że szybki wzrost podaży młodej „pekinki” może zasadniczo wpłynąć na ceny tej starej. W omawianym okresie na rynku bowiem pojawiła się nie tylko kapusta importowana z Węgier, ale i rodzima. Ta i ta w niskich cenach – rzędu 2,00 zł/kg sprzedażowo. To drastycznie zredukowało ceny „pekinki” ze zbioru 2015. Cena średnia „na gotowo” za kapustę pekińską ze zbioru 2015 spadła w omawianym okresie z 2,85 zł/kg do 2,10 zł/kg (-26 proc.). Przed rokiem średnia cena zaś była już na poziomie 4,40 zł/kg (spadek w relacji  rok do roku o 52 proc.).

Cebula – Szesnasty tydzień roku nie przyniósł zmian na rynku cebuli w stosunku do sytuacji z tygodni poprzednich. Cały czas mamy stabilne ceny na rynku cebuli świeżej. Ich potencjalny wzrost hamowany jest przez te same czynniki – słaby popyt, zwłaszcza w eksporcie z jednej strony i napływ cebuli z Holandii (to głównie towar sprzedawany tam jako przemysłowy, a u nas pakowany w worki). Cena średnia cebuli kalibrowanej i pakowanej w worki utrzymała się, w relacji tydzień do tygodnia, na poziomie 1,03 zł/kg. Rok temu już rosła i wynosiła ona 0,70 zł/kg (wzrost rok do roku o 47 proc.).

Marchew – W szesnastym tygodniu stabilna pozostawała także sytuacja cenowa na rynku marchwi. I to pomimo faktu, że krajowe zapasy towaru o przyzwoitej jakości dynamicznie maleją. Ceny towaru krajowego wciąż są pod presją konkurencji importu z Holandii (oferowanego po 1,20 – 1,30 zł/kg) oraz ograniczonego popytu, w tym (jak przypadku wielu innych warzyw, tego na eksport). Cena średnia szczotkowanej marchwi utrzymała się na poziomie  1,05 zł/kg. Rok temu średnia cena była na poziomie - 1,75 zł/kg (spadek rok do roku o 40 proc.).

Buraki ćwikłowe – Nadzieje na wzrost cen buraków ćwikłowych na rynku warzyw świeżych okazały się płonne. Tym razem nie doszło do uruchomienia trendu zwyżkowego przez popyt płynący z Ukrainy. Pomimo, że na tamtejszym rynku buraków brakuje, to import z Polski był krótkotrwały i ograniczony. Powód to realia cenowe, walutowe i ekonomiczne – niekorzystne dla wymiany na kierunku Polska – Ukraina. A bez eksportu ceny nie wzrosną, nawet przy ograniczonej podaży. Cena średnia mytych buraków zamiast wzrosnąć to spadła z 0,73 zł/kg do 0,70 zł/kg (-4 proc.). Rok temu cena ta wynosiła 0,60 zł/kg (więcej o 17 proc. w relacji rok do roku).

Ziemniaki – Po zwyżce z początku kwietnia druga połowa miesiąca przyniosła stabilizację cen ziemniaków. W szesnastym tygodniu 2016 roku mieliśmy jej kontynuację. Ceny przyzwoitego jakościowo towaru to zatem wciąż przedział 8,00 – 12,00 zł/worek 15 kg za odmiany żółte i do 15,00 zł/worek za czerwone i irgę. Cena średnia ziemniaków w dużym hurcie  (kalibrowanych i w workach) jest zaś obecnie na poziomie 0,68 zł/kg. Przed rokiem natomiast za ziemniaki w dużym hurcie płacono średnio 0,23 zł/kg (rok do roku +196 proc.).

 

Warzywa szklarniowe – O ile w piętnastym tygodniu notowaliśmy wzrost cen krajowych warzyw szklarniowych, o tyle w tygodniu szesnastym powróciła do tego segmentu tendencja spadkowa. I to pomimo, ze pogoda w ym okresie nie zawsze sprzyjała wegetacji tych warzyw. Jednak ważniejszym czynnikiem okazał się popyt, który zmalał bardziej niż podaż, a to za sprawą sieci handlowych. Markety wróciły bowiem do handlu importem, jako że po wzroście cen towaru krajowego, ten sprowadzany z zagranicy okazał się znów bardziej konkurencyjny.en krajowych pomidorów. ów krajowych i utrzymanie znizkowej arniowych

Ogórki szklarniowe – Opisany powyżej proces sprawił, że ceny ogórków zaczęły, pod presją słabszego popytu, wyraźnie spadać. Cena średnia ogórków krótkich zmalała w relacji tydzień do tygodnia z 4,95 zł/kg do 4,25 zł/kg (-14 proc.). Pomimo tego spadku pozostaje ona na poziomie wyższym niż rok i dwa lata temu (patrz wykres poniżej). Rok temu cena średnia wynosiła 3,05 zł/kg (wzrost w relacji rok do roku o 39 proc.).

Pomidory szklarniowe – W segmencie pomidorów sytuacja wyglądała nieco inaczej niż w przypadku rynku ogórków. Tu nacisk rynku detalicznego na zniżki był bardziej przemożny. Wynikał on z faktu, że ceny pomidorów musiały zejść do niższego poziomu aby nawiązać bezpośrednią konkurencję z importem, nawet mimo niezbyt sprzyjającej pogody. I generalnie cel ten został osiągnięty, choć zimna aura wpłynęła na ceny, które w końcówce omawianego tygodnia odrobinę się umocniły. Cena średnia (pomidory czerwone, wielkość B) w relacji tydzień do tygodnia zmalała z 6,58 zł/kg do 5,41 zł/kg (-18 proc.). Rok temu średnia cena pomidorów spadała szybciej i w analogicznym okresie wynosiła 5,33 zł/kg (w relacji rok do roku +1 proc.). Cena średnia hiszpańskich pomidorów okrągłych w polskim hurcie miała poziom 5,40 zł/kg. Rok temu warzywa te, w analogicznym tygodniu roku, miały średnią cenę na poziomie 5,75 zł/kg (spadek rok do roku o 6 proc.).

Papryka czerwona – Sezon papryki w hiszpańskiej Almerii dobiega końca. Widać to na rynku polskim, gdzie rośnie konkurencja papryki holenderskiej. Szesnasty tydzień przyniósł jednak kontynuację tendencji zniżkowej dla cen hiszpańskiej papryki. Cena średnia papryki czerwonej spadła bowiem z 9,00 zł/kg do 8,00 zł/kg (-11 proc.). Jednak w następnym tygodniu można się spodziewać odbicia w górę, w miarę jak podaż tej papryki będzie malała. Podobnie jak miało to miejsce rok temu, kiedy to średnia cena papryki czerwonej rosła i w analogicznym okresie była na poziomie 10,50 zł/kg (mniej rok do roku o 24 proc.).

Zobacz więcej: Buraki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE