Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Rynek warzyw – 51. tydzień 2016 r.

2016-12-28 10:00

Pięćdziesiąty pierwszy tydzień roku to okres tuż przed Świętami Bożego Narodzenia. Wielu producentów i handlowców miało nadzieję, że ożywienie popytu przedświątecznego przyniesie na rynku warzyw poprawę cen. Jednak w tym roku nadzieje takie okazały się w dużej mierze płonne. Z koszyka warzyw wchodzącego w skład naszego wskaźnika pozytywny trend cenowy pojawił się tylko w przypadku kapusty pekińskiej. Większość warzyw krajowych pozostała na dotychczasowych pułapach cenowych (chociaż popyt na niektóre z nich wzrósł w pewnym stopniu), a w przypadku importu mieliśmy nawet korekty po wcześniejszych dużych zwyżkach. Indeks fresh-market nie zdołał utrzymać tendencji wzrostowej, która trwała od dziesięciu tygodni. Jego zmalała w pięćdziesiątym pierwszym tygodniu o  3,0 procent, po zwyżce w tygodniu wcześniejszym o 4,3 procent.

Kapusta biała – Ostatni przedświąteczny tydzień nie przyniósł poprawy w popycie i cenach na tym rynku. Wciąż jest tanio, a presja wysokiej podaży i niewielkiego popytu może doprowadzić do kolejnych przecen. Średnia cena sprzedażowa kapusty pozostała na poziomie 0,27 zł/kg. Rok temu kapusta także taniała i to o wiele bardziej dynamicznie. Z tym, że poziom cen był wówczas dużo wyższy. W analogicznym okresie w zeszłym roku średnia cena wynosiła 0,88 zł/kg (spadek o 69,3 proc. rok do roku).

Kapusta pekińska – Jak wspomniano wyżej, okres przedświąteczny przyniósł poprawę cenową na rynku „pekinki”. Poprawę wynikającą ze wzrostu popytu w eksporcie. Ponieważ podaż kapusty o jakości eksportowej nie jest zbyt wysoka, to jeśli popyt się utrzyma, możemy oczekiwać dalszej zwyżki cen, choć na pewno wciąż będzie znacząco taniej niż rok temu. Średnia cena kapusty pekińskiej „na gotowo” wzrosła z 0,85 zł/kg do 0,90 zł/kg (+5,9 proc.), a minimum w omawianym okresie sięgnęło poziomu 0,80 zł/kg. Rok temu było to 1,45 zł/kg (spadek o 37,9  proc. rok do roku) i zaczynała powoli rosnąć.

 

Cebula – Zbliżające się Święta nie wpłynęły pozytywnie na sytuację w handlu cebulą na świeżym rynku. Nie objawiły się też czynniki sytuację tę pogarszająca. W konsekwencji mamy  tu brak zmian cenowych i stabilizacje. Cena średnia cebuli w omawianym okresie utrzymała(trzynasty tydzień z rzędu) poziom 0,34 zł/kg. Rok temu było to 0,85 zł/kg (spadek rok do roku o 60,0 proc.).

Marchew – Średnia cena w dużym hurcie nie zmieniła się także w przypadku marchwi, ale tym razem sytuacja była tu nieco bardziej zróżnicowana. Lokalnie, w niektórych częściach kraju wystąpiło bowiem zwiększone zapotrzebowanie na to warzywo. Na rynku hurtowym na Broniszach nawet na tyle, że górna granica przedziału cenowego przesunęła się chwilowo na poziom 0,60 zł/kg. Pytanie czy taki trend wystąpi też po Świętach? Średnia cena w omawianym okresie była na poziomie 0,43 zł/kg. Rok temu było to 1,10 zł/kg (spadek rok do roku o 60,9 proc.).

Buraki ćwikłowe – Na rynku buraków mieliśmy kontynuację sytuacji cenowej z wcześniejszych tygodni. Popyt płynący z krajowego detalu był nieco wyższy, ale zmiana była za słaba, aby wpłynąć na ceny. Średnia cena buraków była w omawianym okresie na poziomie 0,36 zł/kg. Rok temu cena ta wynosiła 0,68 zł/kg (spadek o 47,1 proc. w relacji rok do roku).

Ziemniaki – Na rynku ziemniaków jadalnych ostatnie dni przed Bożym Narodzeniem także upłynęły dość spokojnie. Cena średnia utrzymała poziom z poprzedniego tygodnia. Być może zmiany cenowe przyjdą po Nowym Roku, wraz z popytem w eksporcie. Na pewno trend wzrostowy wsparłaby zmiana pogody na bardziej zimową. Średnia cena sprzedażowa ziemniaków dobrej jakości pozostała na pułapie 0,32 zł/kg. Rok temu było to 0,47 zł/kg (spadek w relacji rok do roku o 31,9 proc.).

 

Warzywa szklarniowe – Ostatni przedświąteczny tydzień przyniósł spadek cen w tym segmencie rynku warzyw świeżych. To dość nietypowa sytuacja, bo zazwyczaj w okresie tym ceny rosną na fali zwiększonego popytu,932 zł/kg pułapiestowy wsparłaby zmiana pogody na bardziej zimową. y cenowe przyjdą po Nowym Roku, wraz z popytem w eksporcie.. Tym razem jednak ceny importowanych warzyw szklarniowych tak mocno zwyżkowały wcześniej, że w końcu przyszła nieunikniona korekta w dół. Wynikała ona z faktu, że poprawiła się bieżąca podaż tych warzyw, która wcześniej była bardzo niskaa worek, co buduje nacisk na towar jakościowo lepszy sprzedawany w cenach ię szybko pozbyć i który nie ma szans na dłuższen krajowych pomidorów. ów krajowych i utrzymanie znizkowej arniowych

Ogórki szklarniowe – Po okresie dynamicznej zwyżki korekta cenowa zawitała na rynek importowanych ogórków szklarniowych. Ich średnia cena spadła w omawianym okresie z 10,00 zł/kg do 9,00 zł/kg (-10, proc.). To i tak bardzo dużo. Rok temu średnia cena importu była na poziomie zaledwie 3,90 zł/kg (wzrost w relacji rok do roku o 130,8 proc.).

Pomidory szklarniowe (klasyczne) – Pomidory z importu stanowiły wyjątek w opisanym wyżej trendzie zniżkowym. Ich podaż co prawda także się nieco poprawiła, ale na polskim rynku wzrost popytu ustabilizował ceny tych warzy. Ich średnia cena pozostała na pułapie 7,00 zł/kg. Rok temu pomidory importowane taniały i na koniec pięćdziesiątego pierwszego tygodnia ich średnia cena wynosiła 6,00 zł/kg (wzrost w relacji rok do roku o 16,7 proc.).

Papryka czerwona – Importowana papryka zaczęła tanieć już wcześniej i w omawianym okresie tylko kontynuowała ten trend. Jej średnia cena spadła z 7,50 zł/kg do 7,00 (-6,7 proc.)do ła zczerwona z importu drożała w omawianym okresie. Jej ilości papryki (wobec czego mocno skurczył sie owego.  i cebuliniski. Rok temu też taniała i na koniec pięćdziesiątego pierwszego tygodnia była na poziomie 6,75 zł/kg (wzrost rok do roku o 3,7 proc.).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE