Straty w przechowywaniu warzyw
Jeśli chodzi o ziemniaki, to do przechowywania w okresie zimy 2011/2012 trafiło 5,6 mln ton tych warzyw, czyli 59,8 proc. zbiorów z roku 2011. W roku poprzednim było to 57,7 proc. Straty w przechowywanych ziemniakach oszacowano na 11,6 proc. ogólnej masy przeznaczonej do przechowywania, czyli o 0,3 punktu procentowego mniej niż rok wcześniej.
Straty w przechowywanych ziemiopłodach prezentuje poniższa tabela.
Lata |
Ziemniaki |
Kapusta |
Cebula |
Marchew |
Buraki |
Pietruszka |
Selery |
Pory |
w procentach ilości przechowywanych ziemiopłodów |
||||||||
1986 - 1990 |
16 |
20 |
13 |
14 |
8 |
14 |
15 |
15 |
1991 - 1995 |
16 |
18 |
13 |
15 |
10 |
14 |
14 |
12 |
1996 - 2000 |
15 |
18 |
14 |
17 |
11 |
16 |
16 |
17 |
2001 - 2005 |
12 |
18 |
14 |
17 |
12 |
18 |
15 |
14 |
2006 - 2010 |
12 |
17 |
13 |
15 |
11 |
16 |
15 |
12 |
2011 |
12 |
16 |
14 |
15 |
12 |
16 |
16 |
12 |
2012 |
12 |
17 |
14 |
15 |
13 |
15 |
15 |
12 |
Pięć pierwszych wierszy przedstawia dane roczne uśrednione.
Jak widać powyżej straty w przechowywaniu warzyw utrzymały się na poziomie podobnym, co w latach poprzednich. Jedynie w przypadku kapusty i buraków ćwikłowych straty w 2012 roku były nieco wyższe niż w roku 2011. W przypadku pietruszki i selerów były one nieznacznie niższe.
Tak jak w roku 2011, tak i w 2012 zaobserwowano duże zróżnicowanie wielkości strat, w zależności od rejonu kraju. Największe straty w przechowywaniu warzyw zanotowano w województwie zachodniopomorskim.
Zobacz więcej: Buraki?preview=1