Ukraina – indeks cen warzyw jeszcze w dół
Indeks cen publikowany przez Fruit-Inform, opisujący w sposób syntetyczny sytuację cenową na ukraińskim hurtowym rynku owoców i warzyw świeżych, stracił na wartości już piąty tydzień z rzędu. W okresie od 17 do 23 maja jego wartość spadła o 5 procent. Oznacza to, iż w okresie trwania tendencji spadkowej (pięć tygodni) wartość indeksu zmalała o 20,6 procent.
Utrzymujący się trend spadkowy indeksu cenowego wynika w głównej mierze z wpływu czynnika sezonowego. Na jego bieżącej wartości zaważyły bowiem duże spadki cen ukraińskich warzyw szklarniowych. Jest to typowe zjawisko na rynku ukraińskim o tej porze roku, obecnie pogłębione problemami w eksporcie do Rosji.
W omawianym okresie wpływ na wartość zagregowanego indeksu miało też zachowanie cen warzyw tradycyjnych i ziemniaków. Ceny te wykazywały lekką tendencję zniżkową, której źródeł można upatrywać w słabnącej jakości i rosnącej konkurencji warzyw młodych.
Również ceny owoców na ukraińskim rynku wniosły swój wkład w obniżenie wartości całego indeksu cenowego. A to przez szybko spadające ceny ukraińskich truskawek. Mamy tu więc wpływ kolejnego czynnika sezonowego. Truskawki w omawianym okresie potaniały o 60 procent. Rozmachu nabierał już ukraiński rynek czereśni, choć ceny tych owoców pozostały relatywnie wysokie. Ich spadek oczekiwany jest przez analityków w kolejnym tygodniu.
Ceny warzyw na rynkach hurtowych w Kijowie i Lwowie (stan na 26 maja 2014 r.):
marchew myta, sortowana 6,00 hrywny/kg (bez zmian),
marchew młoda obcinana Lwów: 8,00 hrywien/kg (bez zmian), Kijów: 11,00 hrywien/kg (spadek z 13,00 hrywien/kg),
buraki ćwikłowe 3,00 – 3,20 hrywny/kg (bez zmian),
cebula – lwów: 8,00 hrywien/kg (bez zmian), Kijów 9,20 hrywny/kg (spadek z 10,30 hrywny/kg),
ziemniaki – Lwów: 5,00 hrywny/kg (spadek z 5,50 hrywny/kg), Kijów: 6,50 hrywny/kg (wzrost z 6,00 hrywien/kg),
ziemniaki młode – Lwów: 6,50 hrywny/kg (spadek z 10,00 hrywien/kg),
kapusta młoda – Lwów: 5,50 hrywny/kg (spadek z 6,00 hrywny/kg), Kijów: 7,70 hrywny/kg (wzrost z 6,50 hrywny/kg),
kalafiory – Lwów: 7,00 hrywien/kg (spadek z 9,00 hrywien/kg)), Kijów: 14,00 hrywien/kg (wzrost z 6,50 hrywien/kg),
ogórki szklarniowe 6,50 hrywny/kg (spadek z 8,50 hrywny/kg),
pomidory szklarniowe – Lwów: 21,00 hrywny/kg (bez zmian), Kijów: 21,50 hrywny/kg (wzrost z 20,00 hrywien/kg).
Zobacz więcej: Buraki
Ukraina: ceny truskawek na pochyłej
czytaj dalej
Ukraina – indeks cen warzyw znów spadkowo
Ukraina – zagrożone uprawy pomidora
Ukraina: będzie mniej truskawek
czytaj dalej