Ukraina – wyższy import tradycyjnych warzyw
Wolumen importu na rynek ukraiński warzyw z „zestawu barszczowego” (kapusta biała, marchew, cebula, buraki ćwikłowe oraz ziemniaki) za dziewięć miesięcy bieżącego sezonu osiągnął rekordowy poziom. To największy import na przestrzeni ostatnich kilku lat. Należy jednak pamiętać, że udział warzyw importowanych w całym ukraińskim „zestawie barszczowym" pozostaje nadal niewielki.
Tak więc, w okresie od czerwca 2015 roku do marca roku 2016 ukraińscy importerzy sprowadzili do kraju 25,2 tys. ton ziemniaków i warzyw z tej grupy. Składało się na to: 10.4 tys. ton kapusty, 9,3 tys. ton ziemniaków, 5,2 tys. ton marchwi, 1,4 tys. ton cebuli i 0,5 tys. ton buraków.
Z powyższych danych wynika, iż w omawianym okresie Ukraina zaimportowała prawie pięć razy więcej tych warzyw niż w tym samym okresie poprzedniego sezonu. Należy zauważyć, że pomimo wzrostu wolumenu importu warzyw "zestawu barszczowego" na Ukrainie, udział tego importu na rynku krajowym jest wciąż ograniczony.
Według wstępnych szacunków analityków projektu "APK-Inform: warzywa i owoce", w sezonie 2015/16, udział ten nie przekroczy 5 – 10 procent.Zobacz więcej: Buraki
Ukraina – buraki znów tanieją
Ukraina: rozpoczęły się zbiory truskawek
czytaj dalej