Ukraina – zmiany cen na rynku warzyw
Na hurtowym rynku warzyw i owoców na Ukrainie trwa właśnie bardzo ważny etap – kończy się stary sezon a zaczyna nowy. Oznacza to, iż niektórych warzyw i owoców zaczyna szybko ubywać, niektóre zaczęły już nowy sezon i ich podaż rośnie, a kolejne oczekują właśnie na start nowego sezonu. Ta sytuacja przekłada się na zmiany w cenach ukraińskich warzyw i owoców.
Publikowany przez portal Fruit-Inform.com indeks cen warzyw i owoców świeżych na ukraińskim rynku hurtowym, w okresie od 14 do 20 marca bieżącego roku zmalał o 1,9 procent. Oznacza to podtrzymanie trendu zapoczątkowanego w tygodniu wcześniejszym, choć w o wiele słabszej dynamice. Wtedy to, między 7 a 13 marca jego wartość zmniejszyła się aż o 10,0 procent.
Indeks ogólny malał właśnie ze względu na wspomniane wyżej zmieniające się warunki na ukraińskim rynku. Przede wszystkim dała o sobie znać dalsza rosnąca podaż warzyw szklarniowych, oczywiście tych krajowej produkcji.
W dodatku omawiany tydzień przyniósł na Ukrainie spadek cen białej kapusty i cebuli. Powodem był przede wszystkim wzrost trudności w przeżucie towarów przez Półwysep Krymski.
Spadały również ceny ziemniaków. W ich przypadku głównym powodem był wzrost ich bieżącej podaży na rynku ukraińskim. Wyraźnie widać bowiem, że rozpoczęła się wyprzedaż zapasów tych warzyw, a jej powodem jest szybko zbliżający się start nowego sezonu. Ci, co mają jeszcze zapasy ziemniaków nie chcą z nimi zostać, gdy na rynek trafi nowy zbiór.
Uczestnicy rynku oczekują również szybkiego pojawienia się w handlu młodej kapusty, co też wpłynie na sytuację cenową w handlu kapusta starą. Na korzyść kapusty „starej”, rodzimej, a przeciw kapuście młodej, importowanej działa jednak wciąż słaba hrywna. Spodziewany jest też dalszy wzrost podaży warzyw szklarniowych.
Natomiast warzywami, których ceny rosły w omawianym tygodniu były: marchew i kapusta pekińska. Wzrost ten wynikał z szybko kurczących się zapasów, zwłaszcza jeśli chodzi o towar dobrej jakości.
Jeśli chodzi o owoce, to omawiany tydzień przyniósł wzrost ich cen, a to ze względu na drożejące jabłka i banany. Jednak w pewnej mierze trend ten był kompensowany przez spadek cen cytryn.
Średnie ceny warzyw na lokalnych rynkach hurtowych we Lwowie i Kijowie (porównanie między 16 a 23 marca 2015 r.)
buraki ćwikłowe - Lwów: 2,30 UAH/kg (spadek z 2,50 UAH/kg), Kijów 3,30 UAH/kg (spadek z 4,00 UAH/kg),
cebula – Lwów: 4,00 UAH/kg (bez zmian), Kijów 5,50 UAH/kg (spadek z 6,00 UAH/kg),
kapusta biała – Lwów: 4,50 UAH/kg (spadek z 5,50 UAH/kg), Kijów: 7,00 UAH/kg (wzrost z 6,50 UAH/kg
kapusta pekińska – Lwów: 16,00 UAH/kg (wzrost z 13,00 UAH/kg), Kijów: 33,00 UAH/kg (wzrost z 25,00 UAH/kg),
marchew - Lwów: 4,50 UAH/kg (wzrost z 3,50 UAH/kg), Kijów: 5,00 UAH/kg (wzrost z 4,50 UAH/kg),
ogórki szklarniowe krótkie – brak danych,
ogórki szklarniowe długie – Lwów: 26,00 UAH/kg (spadek z 28,00 UAH/kg), Kijów 48,00 UAH/kg (wzrost z 43,00 UAH/kg),
pomidory – Lwów: 39,00 UAH/kg (spadek z 46,00 UAH/kg), Kijów: 43,00 UAH/kg (spadek z 56,00 UAH/kg).
ziemniaki – Lwów: 2,00 UAH/kg (bez zmian), Kijów: 2,70 UAH/kg (spadek z 3,30 UAH/kg),
Kurs hrywny z 24 marca 1 UAH - 0,1663 PLN (17 marca było to 1 UAH - 0,1785 PLN)
Zobacz więcej: Buraki
Ukraina: wzrost wielkości dostaw polskich jabłek
czytaj dalej