Wstępne szacunki zbioru warzyw
W informacji tej ujęto szacunkowe dane dotyczące zbioru warzyw w 2012 roku.
Według wstępnych wyników badań przeprowadzonych przez terenowych rzeczoznawców GUS powierzchnia upraw warzyw gruntowych w bieżącym roku jest zbliżona do tej zeszłorocznej. Siew warzyw w większości rejonów kraju przebiegał terminowo. Warunki atmosferyczne na ogół sprzyjały wschodom roślin, choć w kwietniu zanotowano brak dostatecznej ilości wilgoci w glebie. Uwilgocenie gleby poprawiło9 się dzięki majowym i czerwcowym opadom. Dalsza wegetacja miała bardzo zróżnicowany przebieg zależnie od regionu kraju (od nadmiaru wilgoci do jej niedoboru). W wielu rejonach kraju wystąpiły uszkodzenia upraw spowodowane gradobiciem. Jednak poza rejonami dotkniętymi takimi ekstremalnymi zjawiskami, warunki dla wzrostu warzyw były dobre. Daje to podstawy do prognozowania dobrego plonowania późniejszych odmian warzyw.
Szacunki mówią, że łączna produkcja warzyw gruntowych wyniesie w 2012 roku przeszło 4,6 mln ton i będzie o 3,7 proc. niższa od zeszłorocznej, ale nieco wyższa od średniej produkcji z lat 2006 – 2010. Przewiduje się, że w porównaniu do roku 2011 niższe będą zbiory podstawowych gatunków warzyw. Największy spadek przewiduje się dla cebuli i marchwi, najmniejszy dla kapusty i kalafiorów.
|
2006 - 2010 |
2011 |
2012 |
||
w tys. ton |
2011=100 |
2006 - 2010 |
|||
Ogółem |
4565 |
4803 |
4626 |
96,3 |
101,3 |
kapusta |
1195 |
1231 |
1220 |
99,1 |
102,1 |
kalafiory |
220 |
236 |
234 |
99 |
106,3 |
cebula |
649 |
677 |
629 |
92,8 |
96,8 |
marchew jadalna |
853 |
887 |
826 |
93,1 |
96,8 |
buraki ćwikłowe |
336 |
370 |
351 |
94,9 |
104,5 |
ogórki |
269 |
297 |
290 |
97,9 |
107,9 |
pomidory |
254 |
273 |
262 |
95,9 |
102,8 |
pozostałe |
787 |
832 |
814 |
97,8 |
103,5 |
pozostałe - pietruszka, pory, selery, rzodkiewka, sałata, rabarbar, szparagi, koper i inne.
Zobacz więcej: Buraki?preview=1