Wstępny szacunek zbioru warzyw w 2016 r.
GUS opublikował pierwszy ze swoich szacunków. Ten wstępny, najmniej precyzyjny, ale bardzo istotny, bo dający pierwszy ogólniejszy ogląd sytuacji. Ważne jest też to, że prognozę GUS-u można porównać z prognozą IERiGŻ (opublikowaliśmy ją na łamach portalu fresh-market.pl tutaj).
Prognoza GUS jest bardziej optymistyczna – zapowiada wyższe zbiory niż prognoza Instytutu we wszystkich kategoriach z wyjątkiem cebuli. Eksperci GUS wskazują na zróżnicowanie warunków agrometeorologicznych, jako tego czynnika, który miał ogromny wpływ na terminy siewu i wysadzania roślin do gruntu w poszczególnych częściach kraju. Na poziom zbioru warzyw wczesnych znaczący wpływ miały wiosenne chłody i niedostateczne nawilgocenie gleby – skutek tak zeszłorocznej suszy i braku opadów śniegu w zimie, jak również niedostateczny brak opadów deszczu do czerwca.
Ten ostatni czynnik poprawił się w lipcu, chociaż i te opady nie występowały we wszystkich częściach kraju równomiernie. W lipcu były tez bardziej sprzyjające wegetacji temperatury dobowe, co wraz z deszczem przełożyło się na poprawę wegetacji późniejszych odmian warzyw. Jeśli sprzyjające warunki utrzymają się, to wpłynie to dodatnio na poziom zbiorów.
Obecne szacunki GUS wyglądają następująco:
2014 | 2015 | 2016 prognoza |
2015=100 | 2014=100 | |
tysiące ton | |||||
Warzywa gruntowe | 4639,0 | 3792,8 | 4389,0 | 115,7 | 94,6 |
kapusta | 1156,4 | 875,0 | 1024,0 | 117,0 | 88,6 |
marchew | 822,6 | 677,7 | 785,0 | 115,8 | 95,4 |
cebula | 651,1 | 548,4 | 620,0 | 113,1 | 95,2 |
kalafiory | 245,6 | 194,6 | 230,0 | 118,2 | 93,6 |
ogórki gruntowe | 266,9 | 220,6 | 260,0 | 117,9 | 97,4 |
pomidory gruntowe | 271,9 | 236,4 | 255,0 | 107,9 | 93,8 |
buraki | 357,8 | 297,0 | 345,0 | 116,2 | 96,4 |
pozostałe warzywa gruntowe | 866,7 | 743,1 | 870,0 | 117,1 | 100,4 |
Zobacz więcej: Buraki?preview=1