Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Wynikowy szacunek zbiorów warzyw w 2017 r.

Eksperci GUS poprawili prognozy ilościowe zbiorów warzyw w Polsce w roku 2017 w stosunku do swoich szacunków z września tego roku. W raporcie wynikowym czytamy, iż zmiana ta ma związek z poprawą warunków agrometeorologicznych we wrześniu i październiku, co korzystnie wpłynęło na poziom zbiorów, zwłaszcza warzyw korzeniowych i kapustnych.

Jednocześnie eksperci zwracają uwagę, że w niektórych rejonach kraju opady deszczy w tym okresie były nadmierne i dochodziło nawet do podtopień upraw, a generalnie nastąpił wzrost zaburzeń fizjologicznych i chorób, zwłaszcza grzybowych.

Odbiło się to bardzo niekorzystnie na jakości warzyw, a zwłaszcza ich wartości przechowalniczej. Zwłaszcza jeśli chodzi o cebulę, która na mokrych polach nie mogła prawidłowo schnąć.   

Dlatego też eksperci GUS wskazują, iż mimo wyższych niż poprzednie prognoz dla zbiorów warzyw w 2017 roku, lokujących je na poziomie zbliżonym do zeszłorocznego, ich jakość będzie zdecydowanie gorsza niż wtedy. Przełoży się to na duże straty podczas przechowywania – nie tylko wspomnianej wyżej cebuli, ale także warzyw korzeniowych i kapustnych.


  Produkcja
2016
[tys. ton]
Szacunek przedwynikowy
2017
[tys. ton]
Szacunek wynikowy
2017
[tys. ton]
2016=100 Szacunek przedwynikowy=100
Warzywa gruntowe 4 547 4 500 4 600 101,2 102,2
kapusta 1 018 1 000 1 000 98,3 100,0
kalafiory 240 235 238 99,0 101,3
cebula 651 655 667 102,4 101,8
marchew 822 810 827 100,6 102,1
buraki 341 330 336 98,5 101,8
ogórki 261 245 249 95,3 101,6
pomidory 260 250 255 97,9 102,0
pozostałe 953 980 1 000 104,9 102,0

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE