Wynikowy szacunek zbiorów warzyw w 2017 r.
Eksperci GUS poprawili prognozy ilościowe zbiorów warzyw w Polsce w roku 2017 w stosunku do swoich szacunków z września tego roku. W raporcie wynikowym czytamy, iż zmiana ta ma związek z poprawą warunków agrometeorologicznych we wrześniu i październiku, co korzystnie wpłynęło na poziom zbiorów, zwłaszcza warzyw korzeniowych i kapustnych.
Jednocześnie eksperci zwracają uwagę, że w niektórych rejonach kraju opady deszczy w tym okresie były nadmierne i dochodziło nawet do podtopień upraw, a generalnie nastąpił wzrost zaburzeń fizjologicznych i chorób, zwłaszcza grzybowych.
Odbiło się to bardzo niekorzystnie na jakości warzyw, a zwłaszcza ich wartości przechowalniczej. Zwłaszcza jeśli chodzi o cebulę, która na mokrych polach nie mogła prawidłowo schnąć.
Dlatego też eksperci GUS wskazują, iż mimo wyższych niż poprzednie prognoz dla zbiorów warzyw w 2017 roku, lokujących je na poziomie zbliżonym do zeszłorocznego, ich jakość będzie zdecydowanie gorsza niż wtedy. Przełoży się to na duże straty podczas przechowywania – nie tylko wspomnianej wyżej cebuli, ale także warzyw korzeniowych i kapustnych.
Produkcja 2016 [tys. ton] |
Szacunek przedwynikowy 2017 [tys. ton] |
Szacunek wynikowy 2017 [tys. ton] |
2016=100 | Szacunek przedwynikowy=100 | |
Warzywa gruntowe | 4 547 | 4 500 | 4 600 | 101,2 | 102,2 |
kapusta | 1 018 | 1 000 | 1 000 | 98,3 | 100,0 |
kalafiory | 240 | 235 | 238 | 99,0 | 101,3 |
cebula | 651 | 655 | 667 | 102,4 | 101,8 |
marchew | 822 | 810 | 827 | 100,6 | 102,1 |
buraki | 341 | 330 | 336 | 98,5 | 101,8 |
ogórki | 261 | 245 | 249 | 95,3 | 101,6 |
pomidory | 260 | 250 | 255 | 97,9 | 102,0 |
pozostałe | 953 | 980 | 1 000 | 104,9 | 102,0 |
Zobacz więcej: Buraki?preview=1