Zbiory warzyw według szacunków GUS
W opracowaniu tym szacunki dotyczące zbiorów warzyw zostały podwyższone w stosunku do publikowanego we wrześniu "Przedwynikowego szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych". Obecnie zbiory warzyww 2011 roku oceniono na 4,8 mln ton (wzrost o 0,4 mln ton wobec szacunków z września). Zbiory te będą wyższe od zbiorów z roku 2010 we wszystkich głownych kategoriach warzyw. Według aktualnych danych łączna produkcja kapusty ma wynieść w 2011 roku 1,2 mln ton (wcześniej szacowano ją na 1,1 mln ton), kalafiorów ma być około 235 tys. ton (wcześniej było 200 tys. ton), zbiory cebuli szacuje się na 675 tys, ton (we wrześniu 630 tys. ton), marchew jadalna 888 tys. ton (szacunki z września mówiły o 820 tys. ton), buraki ćwikłowe 371 tys. ton (we wrześniu 340 tys. ton), ogórki 296 tys. ton (wcześniej 260 tys. ton), pomidory 272 tys. ton (wcześniej 260 tys. ton), warzywa z grupy "pozostałe", m. in. selery i pietruszka 832 tys. ton (wcześniej szacowano 760 tys. ton). Jeśli chodzi o ziemniaki to GUS szacuje plony na 230 dt/ha a zbiory na 9,4 mln ton, czyli o 10,8 proc. więcej niż w roku ubiegłym. Poprzednie, wrześniowe szacunki były o wiele niższe. Mówiły o plonach na poziomie 205 dt/ha i zbiorach 8,2 mln ton, czyli o 6,5 proc. niższych niż w roku 2010.
Zobacz więcej: Buraki?preview=1