Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Argentyna: Jeden z najlepszych sezonów cebuli

Eksport cebuli z Argentyny w obecnym sezonie jest już teraz o 50 tys. ton większy niż w całym 2012 roku. A wolumen sprzedaży osiągnął pułap 80 proc. zeszłorocznego poziomu. A przecież do końca roku pozostało jeszcze ponad pół roku.

Do końca maja wielkość eksportu osiągnęła poziom 185 674 ton, podczas gdy sprzedaż na rynku krajowym wyniosła 159 434 ton. Tak dobre wyniki udało się uzyskać między innymi dzięki przezwyciężeniu wcześniejszych problemów fitosanitarnych.

Ponad to sezon w 2013 roku wystartował znacznie wcześniej niż zazwyczaj. Już w pierwszej połowie stycznia ruszył eksport do Brazylii, która miała problemy z własną produkcją. Korzystna sytuacja utrzymała się w lutym i marcu. Popyt pozostawał wysoki, wysokie były też ceny.

Głównym kierunkiem eksportu argentyńskiej cebuli była Brazylia, gdzie wyeksportowano 186 367 ton, 32,5 proc. więcej niż w zeszłym roku. Zazwyczaj sprzedaż do tego sąsiedniego kraju obejmuje 71 – 94 proc. całego eksportu, w tym roku było to 98 proc.

Jednak problemem jest fakt, że eksport opiera się głównie na tym właśnie jednym rynku. Bowiem z drugiej strony Argentyna zanotowała duży spadek eksportu cebuli do Europy. W bieżącym roku trafiło tam zaledwie 1 033 ton. To najsłabszy wynik od 1999 roku.

Kolejnym, po Brazylii i UE ważnym kupcem jest Paragwaj, gdzie w 2012roku trafiło 9 309 ton argentyńskiej cebuli. W roku 2013 eksport do końca maja osiągnął poziom 1 176 ton.

Kłopoty Brazylii z własną niską produkcją cebuli sprawiły, że tegoroczny eksport z Holandii do Brazylii w wysokości 57 000 ton był na tamtejszym rynku ledwo zauważalny. W przeciwieństwie do roku poprzedniego, kiedy to 40 000 ton holenderskiej cebuli, które trafiło na brazylijski rynek zablokowało go niemal całkowicie dla cebuli argentyńskiej.

Zobacz więcej: Cebula

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE