Cebula z produkcji ekologicznej robi karierę w UE
2009-01-29 00:00
Według niemieckiej firmy ZMP cebula uprawiana metodami ekologicznymi staje się coraz bardziej popularna w uprawie w krajach UE. Największy areał upraw cebuli ekologicznej wśród krajów UE jest notowany w Holandii, gdzie w 2007 r. szacowany był na 608 ha.
Drugim najważniejszym producentem cebuli ekologicznej są Niemcy gdzie uprawiano ją na obszarze ok. 220 ha. Zbiory tej cebuli w Niemczech wzrosły z 5491 ton w 2005 r. do 7322 ton w 2007 r., a wartość sprzedaży w tym samym okresie wzrosła z 8 681 tys. euro do 12 693 tys. euro.
W Polsce wielkość produkcji cebuli z upraw ekologicznych jak i innych warzyw uprawianych metodami ekologicznymi nie jest ewidencjonowana w krajowych statystykach.
Źródło: fresh-market.pl (ts), na podstawie informacji ZMP i IERiGŻ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Drugim najważniejszym producentem cebuli ekologicznej są Niemcy gdzie uprawiano ją na obszarze ok. 220 ha. Zbiory tej cebuli w Niemczech wzrosły z 5491 ton w 2005 r. do 7322 ton w 2007 r., a wartość sprzedaży w tym samym okresie wzrosła z 8 681 tys. euro do 12 693 tys. euro.
W Polsce wielkość produkcji cebuli z upraw ekologicznych jak i innych warzyw uprawianych metodami ekologicznymi nie jest ewidencjonowana w krajowych statystykach.
Źródło: fresh-market.pl (ts), na podstawie informacji ZMP i IERiGŻ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Cebula?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem