Holandia - cebulowy potentant
Holandia od lat zalicza się do czołowych, światowych eksporterów cebuli, a do roku 2007 utrzymywała pierwsze miejsce wśród światowych eksporterów. W czołówce towarzyszą jej między innymi Indie – obecnie największy światowy lider w eksporcie tego warzywa oraz Chiny, Meksyk czy Stany Zjednoczone. Poza tymi liczącymi się eksporterami pozostają kraje takie jak Malezja, Rosja, Wielka Brytania czy Pakistan. W przypadku państw unijnych to właśnie Holandia oraz Hiszpania pozostają czołowymi producentami cebuli. Kolejne miejsca po nich zajmują między innymi Polska, Niemcy czy Włochy i Wielka Brytania, a średnioroczny poziom eksportu cebuli wewnątrz państw unijnych szacuje się na poziomie około 400,0 tys. ton.
Począwszy od roku 2006 odnotowuje się stabilny wzrost produkcji cebuli w Holandii. Ostatnie lata to okres dynamicznego wzrostu eksportu tego warzywa przy stabilnym imporcie. W latach 2006-2010 odnotowano w sumie ponad 20% wzrost eksportu holenderskiej cebuli. Największe ilości corocznie dostarczane są na rynek rosyjski, brytyjski czy niemiecki, a nowymi odbiorcami stały się kraje takie jak Senegal czy Wybrzeże Kości Słoniowej. W przypadku dostaw na holenderski rynek – cebula importowana jest głównie z państw półkuli południowej, w tym Nowej Zelandii, Chile czy Australii.
Średnie spożycie cebuli przypadające na 1 gospodarstwo domowe wynosiło w Holandii w roku 2006 – 6,6 kg podczas gdy w roku 2010 nieco zmniejszyło się do 6 kg.
W roku 2006 łączne zbiory cebuli w tym kraju i wyniosły około 1,0 mln ton podczas gdy w roku 2010 było to już 1,3 mln ton. W sumie w roku 2010 Holendrzy wyeksportowali łącznie 1,2 mln ton cebuli.
Zobacz więcej: Cebula?preview=1