Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Holandia – trendy podtrzymane

Na holenderskim rynku cebuli, w minionym tygodniu, mieliśmy wyraźne podtrzymanie trendów obecnych tam w tygodniu wcześniejszym. Przede wszystkim chodzi o rozbieżność w zachowaniu się cen dla producenta i cen sprzedażowych cebuli sortowanej. Te pierwsze w omawianym tygodniu kontynuowały swój wzrost. Natomiast te drugie pozostawały stabilne.

Ta dość nietypowa sytuacja jest wynikiem różnic w rozwoju rynku wewnętrznego i eksportu. Na holenderskim rynku krajowym dominują dwa zjawiska. Po pierwsze firmy sortujące mają bardzo małe zapasy cebuli i do realizacji już otrzymanych zamówień muszą jej dokupować. Natomiast w magazynach coraz mniej jest cebuli o jakości eksportowej. Stąd producenci mają pole do podnoszenia cen.

Z drugiej zaś strony widać tendencję spadkową jeśli chodzi o bieżące zamówienia w eksporcie. Kurczy się bowiem coraz bardziej rynek afrykański, jak również zaczął słabnąć popyt z Brazylii, gdyż tam pojawia się właśnie na rynku rodzimy zbiór. Słabo idzie też eksport na rynek europejski. Skutkiem malejącego eksportu jest zaś brak możliwości podnoszenia cen. W konsekwencji są już na holenderskim rynku firmy, które musząc realizować zamówienia, a więc kupować droższą cebulę do sortowania, a nie mogąc podnieść ceny sprzedażowej, działają na zerowej lub ujemnej wręcz marży.

Wracając do kwestii jakości holenderskiej cebuli, coraz więcej pojawia się informacji o rosnących problemach w tej kwestii. Szczególnie jeśli chodzi o kiełkowanie. Podobnie jak w przypadku holenderskich ziemniaków, tak z cebulą problemem jest to, że „wiek fizjologiczny” znacznie wyprzedził kalendarz. Innymi słowy cebula zachowuje się tak, jak normalnie powinna zachowywać się dopiero za jakiś czas.

Te jakościowe kłopoty mogą, w kolejnych tygodniach, skutkować wzrostem podaży i korektą na cenach producentów. Będzie rosło bowiem ciśnienie na to, żeby pozbyć się zapasów, które szybko tracą na jakości. Producenci obawiając się zostania z niesprzedanym, psującym się towarem, mogą wykazywać większą skłonność do sprzedaży po niższych cenach.

Jeśli chodzi o prace polowe przy cebuli na nowy sezon, to miniony tydzień był pod tym względem bardzo korzystny dla holenderskich producentów. Pogoda bardzo sprzyjała pracom w polu. Z informacji od rolników wynika, że większość areału przeznaczonego pod cebulę na ten sezon jest już obsadzona i obsiana.

Orientacyjne ceny dla producentów

Ceny za 100 kg

19.03

19.03

18.03

17.03

12.03

12.03

11.03

10.03

Cebula (30 proc.)

7,00 -8,50

10,00-12,00

7,00-8,50

8,00 -9,00

7,00 -8,50

10,00-12,00

6,50-7,50

7,00 -8,50

Cebula (60 proc.)

8,50-10,25

12,00-16,00

8,50-10,00

9,00-10,50

8,50-10,50

12,00-16,00

7,50-9,50

9,00-10,00

miejsce
notowania

Emmeloord

Emmeloord

Middlemeer

Goes

Emmeloord

Emmeloord

Middlemeer

Goes

uwagi

cebula żółta

cebula czerwona

cebula żółta

cebula czerwona

30 proc., 60 proc. w nawiasach oznacza procentową zawartość cebuli grubej w oferowanej partii

Ceny cebuli sortowanej i pakowanej w worki

Ceny za 100 kg

20.03

13.03

06,03

27.02

20.02

13.02

do 50 mm

10,00-11,00

10,00-11,00

11,00

11,50

12,00

12,00

45/65 mm
50/70 mm

9,00-11,00

9,00-11,00

9,00-11,00

9,50-10,00

9,75-10,00

10,00-10,25

pow. 60 mm

13,50-14,00

13,50-14,00

13,50-14,00

12,00-13,00

12,00-13,00

12,00-12,50

pow. 80 mm

14,00-15,00

14,00-15,00

14,00-15,00

13,00-13,50

13,00-13,50

13,00-13,50

   Ceny w zależności od kalibru

Zobacz więcej: Cebula?preview=1

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE