Holandia – trendy podtrzymane
Na holenderskim rynku cebuli, w minionym tygodniu, mieliśmy wyraźne podtrzymanie trendów obecnych tam w tygodniu wcześniejszym. Przede wszystkim chodzi o rozbieżność w zachowaniu się cen dla producenta i cen sprzedażowych cebuli sortowanej. Te pierwsze w omawianym tygodniu kontynuowały swój wzrost. Natomiast te drugie pozostawały stabilne.
Ta dość nietypowa sytuacja jest wynikiem różnic w rozwoju rynku wewnętrznego i eksportu. Na holenderskim rynku krajowym dominują dwa zjawiska. Po pierwsze firmy sortujące mają bardzo małe zapasy cebuli i do realizacji już otrzymanych zamówień muszą jej dokupować. Natomiast w magazynach coraz mniej jest cebuli o jakości eksportowej. Stąd producenci mają pole do podnoszenia cen.
Z drugiej zaś strony widać tendencję spadkową jeśli chodzi o bieżące zamówienia w eksporcie. Kurczy się bowiem coraz bardziej rynek afrykański, jak również zaczął słabnąć popyt z Brazylii, gdyż tam pojawia się właśnie na rynku rodzimy zbiór. Słabo idzie też eksport na rynek europejski. Skutkiem malejącego eksportu jest zaś brak możliwości podnoszenia cen. W konsekwencji są już na holenderskim rynku firmy, które musząc realizować zamówienia, a więc kupować droższą cebulę do sortowania, a nie mogąc podnieść ceny sprzedażowej, działają na zerowej lub ujemnej wręcz marży.
Wracając do kwestii jakości holenderskiej cebuli, coraz więcej pojawia się informacji o rosnących problemach w tej kwestii. Szczególnie jeśli chodzi o kiełkowanie. Podobnie jak w przypadku holenderskich ziemniaków, tak z cebulą problemem jest to, że „wiek fizjologiczny” znacznie wyprzedził kalendarz. Innymi słowy cebula zachowuje się tak, jak normalnie powinna zachowywać się dopiero za jakiś czas.
Te jakościowe kłopoty mogą, w kolejnych tygodniach, skutkować wzrostem podaży i korektą na cenach producentów. Będzie rosło bowiem ciśnienie na to, żeby pozbyć się zapasów, które szybko tracą na jakości. Producenci obawiając się zostania z niesprzedanym, psującym się towarem, mogą wykazywać większą skłonność do sprzedaży po niższych cenach.
Jeśli chodzi o prace polowe przy cebuli na nowy sezon, to miniony tydzień był pod tym względem bardzo korzystny dla holenderskich producentów. Pogoda bardzo sprzyjała pracom w polu. Z informacji od rolników wynika, że większość areału przeznaczonego pod cebulę na ten sezon jest już obsadzona i obsiana.
Orientacyjne ceny dla producentów
Ceny za 100 kg |
19.03 |
19.03 |
18.03 |
17.03 |
12.03 |
12.03 |
11.03 |
10.03 |
Cebula (30 proc.) |
7,00 -8,50 |
10,00-12,00 |
7,00-8,50 |
8,00 -9,00 |
7,00 -8,50 |
10,00-12,00 |
6,50-7,50 |
7,00 -8,50 |
Cebula (60 proc.) |
8,50-10,25 |
12,00-16,00 |
8,50-10,00 |
9,00-10,50 |
8,50-10,50 |
12,00-16,00 |
7,50-9,50 |
9,00-10,00 |
miejsce |
Emmeloord |
Emmeloord |
Middlemeer |
Goes |
Emmeloord |
Emmeloord |
Middlemeer |
Goes |
uwagi |
cebula żółta |
cebula czerwona |
cebula żółta |
cebula czerwona |
30 proc., 60 proc. w nawiasach oznacza procentową zawartość cebuli grubej w oferowanej partii
Ceny cebuli sortowanej i pakowanej w worki
Ceny za 100 kg |
20.03 |
13.03 |
06,03 |
27.02 |
20.02 |
13.02 |
do 50 mm |
10,00-11,00 |
10,00-11,00 |
11,00 |
11,50 |
12,00 |
12,00 |
45/65 mm |
9,00-11,00 |
9,00-11,00 |
9,00-11,00 |
9,50-10,00 |
9,75-10,00 |
10,00-10,25 |
pow. 60 mm |
13,50-14,00 |
13,50-14,00 |
13,50-14,00 |
12,00-13,00 |
12,00-13,00 |
12,00-12,50 |
pow. 80 mm |
14,00-15,00 |
14,00-15,00 |
14,00-15,00 |
13,00-13,50 |
13,00-13,50 |
13,00-13,50 |
Ceny w zależności od kalibru
Zobacz więcej: Cebula?preview=1