Holandia – trudny czas dla cebuli?
Sezon 2014/2015 na pewno nie należał do rewelacyjnych na holenderskim rynku cebuli, juz na pewno nie pod względem cen. Ale trzeba przyznać, że i tak było lepiej niż zakładały niemal wszystkie wczesne prognozy. Przede wszystkim, zarówno w roku 2014, jak i w kolejne fazie sezonu, po Nowym Rokiem pozytywnie zaskakiwał poziom eksportu. I to pomimo faktu, że wielkim nieobecnym pozostaje tu Rosja, która w drugiej części sezonu zazwyczaj była liderem w zakupie cebuli z Holandii.
Ale sytuacja na holenderskim rynku robi się coraz trudniejsza, co zauważają i producenci, i handlowcy. Po Wielkanocy na rynku tym zrobiło się bardzo cicho i spokojnie. Afryka niemal całkowicie wypadła z grona odbiorców holenderskiej cebuli. Tamtejsze kraje mają własne zbiory. Przez ostatnie miesiące funkcję koła zamachowego napędzającego holenderski eksport spełniała Brazylia. Ale tam też już wędruje o wiele mniej holenderskiej cebuli. Bardzo słabo jest z popytem z Europy Wschodniej. Trochę kupują Niemcy i Francja, ale bez rewelacji.
I nic nie zapowiada tu zmiany na lepsze. Bez Rosji w tej fazie sezonu będzie bardzo ciężko. Handlowcy z firm sortujących i eksporterzy starają się utrzymać bieżący poziom sprzedaży. Ale to niełatwe zadanie. A do tego firmy z tego sektora działają niemal na zerowych marżach. To przez fakt, że ceny dla producentów wzrosły bardziej niż te sprzedażowe. Obecnie cebulę sprzedaje się w Holandii po 0,11 – 0,14 euro/kg zależnie od jakości i kalibru.
Jeśli chodzi o zapasy, to holenderskie magazyny są jeszcze dość pełne, choć tak naprawdę trudno to oszacować. Właśnie ze względu na jakość – bardzo szybko może zacząć cebuli ubywać. Na razie generalnie jakość jest lepsza niż w poprzednich latach, ale nie oznacza to, że coraz więcej cebuli nie zaczyna mieć pod tym względem problemów. W każdym razie zapasy są na tyle duże, że przez najbliższe tygodnie nie będzie problemów z podażą, a więc nadal widać będzie na holenderskim rynku napięcie między podażą, a coraz bardziej ograniczonym popytem.
Zobacz więcej: Cebula