Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Holandia – trudny rynek cebuli

Firmy takie znalazły się w trudnym położeniu ponieważ, z jednej strony muszą płacić producentom relatywnie wysokie stawki, które bardzo trudno następnie odrobić w dalszym handlu. Firmy sortujące znajdują się więc w trudnej sytuacji „między młotem” producentów, wciąż żądających za swój towar 0,17 – 0,18 euro/kg, „a kowadłem” nabywców, którzy nie chcieliby z kolei płacić więcej jak 0,20 – 0,21 euro/kg za zapakowany i posortowany towar.

A taki poziom marży jest dla firm sortujących za niski. I nie chodzi tu nawet o kapitalistyczną chęć zysku. Problem w tym, że Holendrzy doinwestowali w poprzednich (bardzo dobrych dla eksportu cebuli_ latach masę pieniędzy w zwiększenie mocy przerobowych. I teraz albo muszą dużo sortować i pakować (wtedy koszt jednostkowy spada), albo brać wyższą cenę przy mniejszej aktywności. A z tą drugą opcją mamy obecnie do czynienia.

W tym sezonie, w Holandii widać wyraźnie spadek popytu na cebulę na rynku wewnętrznym. Również na cebulę czerwoną. Wygląda na to, że Holendrzy jedzą mniej cebuli i wielu handlowców zastanawia się czy nie jest to jeden z objawów kryzysu. Do tego dochodzą problemy z eksportem. Powodem do niepokoju jest też jakość holenderskiej cebuli. W połowie dostaw stwierdza się porażenie Botrytis allii (szarą pleśnią cebuli) na poziomie powyżej 5 procent. Eksport takiej cebuli to ogromne ryzyko i może być antyreklamą dla holenderskiego sektora cebulowego. Trzeba też pamiętać, że problem ten będzie się pogłębiał w miarę upływu czasu przechowywania i przed końcem lutego przyszłego roku może być więcej niż „zauważalny”.

 

Zobacz więcej: Cebula

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE