Holandia: w ciągu dekady produkcja warzyw wzrosła o 28 proc.
2011-10-13 00:02
Źródło:
fresh-market.pl (kz), na podstawie freshplaza.com
Największy wzrost zanotowano w okresie do roku 2004, kiedy produkcja wzrosła o 23 proc. z 3,610 mln ton w 2000 r. do 4,446 mln ton w 2004 r. W latach 2005-2006 zanotowano trend spadkowy, a od 2007 r. produkcja warzyw ponownie rosła.
Jeśli chodzi o poszczególne warzywa to w Holandii najwięcej produkuje się cebuli, której udział w całkowitej produkcji warzyw wynosi 28 proc. W 2009 r. jej produkcja wyniosła 1,269 mln ton. Następne w kolejności są pomidory i marchew z udziałem odpowiednio 17 proc. i z 12 proc. Kolejne miejsca zajmują ogórki (9 proc.) i papryka (8 proc.)
Zobacz więcej: Cebula?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem