Jakość handlowa cebuli – standard i praktyka
2007-11-15 00:00
Cebula jest jednym z podstawowych warzyw w handlu. Często spotykam się z wypowiedziami handlowców, że takiej cebuli jak wymaga standard to nie ma, wystarczy, że jest zdrowa, szeleści i błyszczy, a sortowanie i znakowanie to wymysł.
Trzeba mocno podkreślić, że cebula musi spełniać wymagania standardu, aby można było nią handlować – tak mówią przepisy, a odbiorcy coraz częściej potwierdzają te wymogi.
Pragnę przypomnieć niektóre aspekty wymagań standardu.
Standard na cebulę nie obejmuje cebuli przeznaczonej do przetwórstwa i cebuli ze szczypiorem.
Wymagania minimalne dla standardu jakości handlowej cebuli:
- cała, oznacza to , że cebula nie może mieć żadnych uszkodzeń powstałych zarówno podczas zbioru, suszenia, usuwania szczypioru, pakowania, sortowania, przechowywania i sprzedaży
- zdrowa, nie dopuszcza się cebuli z objawami gnicia lub innego zepsucia, porażenie bakteriozą ( łuski szkliste, pod suchą łuską wodnistość lub śluzowatość, gnicie szyjki) jest niedopuszczalne, ponieważ w trakcie nawet krótkiego przechowywania cebula zacznie gnić
- bez uszkodzeń spowodowanych mrozem, ponieważ po podniesieniu temperatury bardzo szybko ulega ona gniciu, cebulę uważa się za przemrożoną, gdy więcej niż dwie zewnętrzne łuski mięsiste są przemarznięte i mają szklisty wygląd
- dla cebuli przeznaczonej do przechowywania, dwie pierwsze łuski zewnętrzne i szyjka powinny być całkowicie suche, szyjka cebuli podczas ściskania palcami nie może mieć żadnych oznak wilgoci
- bez twardej i łykowatej szyjki
- bez szkodników i śladów po szkodnikach
- bez zawilgocenia powierzchniowego; po wystawieniu z chłodni może wystąpić lekkie zawilgocenie
- szyjka powinna być ukręcona lub równo obcięta i nie powinna mieć więcej niż 6 cm długości ( z wyjątkiem cebuli sprzedawanej w warkoczach).
Sortowanie cebuli
Sortowanie cebuli jest obowiązkowe.
Różnica między najmniejszą a największą cebulą w zależności od wielkości wynosi:
5 mm dla cebuli w granicach 10 – 20 mm
10 mm dla cebuli w granicach 15 – 25 mm
15 mm dla cebuli w granicach 20 – 40 mm
20 mm dla cebuli w granicach 40 – 70 mm
30 mm dla cebuli w granicach 70 mm +.
Najczęściej sortujemy cebulę w granicach 40 – 60 mm, 50 – 70 mm, 60 – 80 mm. Nieprawidłowe jest sortowanie 50 – 90 mm, czy 40 mm +.
Znakowanie cebuli
Standard określa co należy napisać na etykiecie przyczepionej lub umieszczonej wewnątrz opakowania cebuli. Jest to: pakujący i/lub wysyłający nazwa i adres lub kod firmowy, cebula jeśli zawartość nie jest widoczna z zewnątrz, kraj pochodzenia, klasa jakości, wielkość określona minimalną i maksymalną średnicą i masa netto.
Krystyna Szymańska
Zobacz więcej: Cebula?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem