Wymagania jakościowe dla cebuli
Cebula podlega obowiązkowej ogólnej normie handlowej. Norma ta precyzuje dla produktów nie posiadających normy szczegółowej tylko wymagania minimalne. Są to: produkt musi być cały, zdrowy, czysty, praktycznie wolny od szkodników i uszkodzeń miąższu spowodowanych przez szkodniki, wolny od zawilgocenia i obcych zapachów i smaków, musi wytrzymać transport i manipulacje, musi być w odpowiednim stadium dojrzałości. Norma przewiduje 10% tolerancję jakościową, w tym 2% produktów może być z objawami zepsucia.
Wymagania te są zbyt ogólnikowe, aby spełniły oczekiwania klientów. Dlatego w praktyce często stosowana jest norma szczegółowa EKG/ONZ nr FFV – 25 edycja 2010. Podaje ona wymagania minimalne, wymagania dla poszczególnych klas jakości, oraz zasady sortowania. Norma ta precyzuje dodatkowe wymagania minimalne:
cebula musi być wolna od uszkodzeń mrozowych
wystarczająco sucha, zgodnie z przeznaczeniem ( w przypadku cebuli do przechowywania, dwie pierwsze łuski zewnętrzne oraz szyjka muszą być suche )
dodatkowo szczypior musi być urwany lub czysto obcięty na długość maksymalnie 6 cm ( nie dotyczy cebuli splatanych w warkocze ).
Najczęściej wg zamówień wymagana jest deklaracja jakości klasy I. Norma podaje następujące wymagania dla klasy I:
cebula w tej klasie musi być dobrej jakości, cebule muszą mieć cechy charakterystyczne dla danej odmiany lub typu handlowego
misi być ścisła i zwarta
wolna od wyrastania w szczypior
wolna od zgrubień spowodowanych nieprawidłowym wzrostem
praktycznie bez kępki korzeni, w przypadku cebuli zebranej przed osiągnięciem pełnej dojrzałości dopuszcza się kępki korzeni
Dopuszczalne są następujące wady:
nieznaczne wady kształtu
nieznaczne wady zabarwienia
niewielkie plamy maksimum na 1/5 powierzchni łuski
powierzchowne pęknięcia oraz brak części łuski zewnętrznej, pod warunkiem że miąższ jest chroniony.
Norma podaje zasady tolerancji jakościowej dla klasy I: dopuszcza się 10% partii nie spełniającej wymagań dla klasy I, ale spełniającej wymagania dla klasy II. W ramach tych 10% dopuszcza się 1% cebul nie spełniających wymagań minimalnych, a nawet z objawami zepsucia.
Tolerancja wielkościowa dopuszcza 10% partii nie spełniającej deklarowanej wielkości.
Trzeba być świadomym, że jeśli na etykiecie zadeklarujemy jakość cebuli klasa I, to musi ona spełnić wszystkie parametry normy EKG/ONZ.
Krystyna Szymańska
www.freshquality.pl
Zobacz więcej: Cebula?preview=1