Wysoki poziom siarki wykryty w cebuli i warzywach kapustnych
Wysoki poziom siarki odkryty w cebuli i warzywach kapustnych wywołał zainteresowanie rozwojem suplementów opartych na tych warzywach. Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet w Osace wykazało wysoki poziom reaktywnych związków siarki (polisulfidów) w 22 różnych warzywach.
Wcześniej identyfikacja tych elementów w warzywach była wyzwaniem ze względu na ich ekstremalną zmienność. Jednak grupa badawcza kierowana przez profesora Shingo Kasamatsu opracowała metodę selektywnego i czułego wykrywania reaktywnych polisiarczków przy użyciu spektrometrii masowej z rozcieńczeniem stabilnego izotopu.
Zespół prof. Kasamatsu jako pierwszy ujawnił wysoki poziom reaktywnych polisulfidów w warzywach Allium (takich jak cebula i czosnek) oraz Brassicaceae (takich jak brokuły i kapusta).
Wyniki badania zapewnią podstawy do badania reaktywnych polisulfidów w żywności, których szczegółowe właściwości i mechanizmy produkcji nie zostały jeszcze wyjaśnione, przyczyniając się znacząco do rozwoju badań. W przyszłości zespół planuje opracowanie żywności i suplementów bogatych w reaktywne polisulfidy o aktywności antyoksydacyjnej przewyższającej tradycyjne suplementy.

Italiafruit News to włoski serwis informacyjny dedykowany profesjonalistom z branży owocowo-warzywnej. IFN dostarcza niezwykle wartościowych informacji dla całego łańcucha wartości przemysłu owocowo-warzywnego, od produkcji do dystrybucji i technologii, dostarczając nie tylko bieżące wiadomości, ale także ekskluzywne raporty i analizy dla lepszego zrozumienia branżowych trendów i zmian.
Zobacz więcej: Cebula?preview=1