Cenowy bezruch zażegnany?
Zakłady przetwórcze skupują coraz mniejsze ilości warzyw. Jednak ceny niektórych, przeznaczonych do przerobu minimalnie wzrosły.
Po dłuższym okresie cenowej stagnacji, w sytuacji gdy podaż warzyw dobrej jakości jest już znikoma, wzrosła wartość obieranej cebuli i białej kapusty. Za pierwsze warzywo płacono 1,60 zł/kg, tj. o 0,07 zł więcej niż tydzień temu, a za kapustę 0,38 zł/kg, tj. o 0,05 zł na plus.
Wartość buraków okazała się niezmienna - 0,28 zł/kg. W stosunku do ubiegłego tygodnia potaniały natomiast jabłka przemysłowe, które obecnie kosztują 0,45 zł/kg, tj. o 0,02 zł mniej.
Źródło: fresh-market na podstawie informacji IERiGŻ, mk
Zobacz więcej: Ceny warzyw?preview=1