Ceny warzyw do bezpośredniej konsumpcji i do przetwórstwa
2006-00-00 00:00
W sezonie 2005/2006 ceny warzyw były dość wysokie.Najwyższy poziom osiągnęła cebula (wzrost o 60%), dalej fasola szparagowa, pietruszka i marchew.
Tendencja wzrostowa ma utrzymać się także w kolejnym okresie zbiorczym. Podrożeją produkty przeznaczone na rynek warzyw świeżych jak i do przetwórstwa.
Ceny oferowane warszawskim producentom za warzywa i pieczarki (w zł/kg) według IERiGŻ-PIB ("Rynek Owoców i warzyw - stan i perspektywy")
Wyszczególnienie | 2001/02 | 2002/03 | 2003/04 | 2004/05 | 2005/06 |
Na rynek produktów świeżych/1/ | |||||
Kapusta biała | 0,80 | 0,50 | 0,24 | 0,34 | 0,60 |
Cebula | 0,84 | 0,68 | 0,89 | 0,43 | 0,55 |
Marchew | 0,50 | 0,50 | 0,50 | 0,55 | 0,66 |
Buraki | 0,50 | 0,45 | 0,40 | 0,43 | 0,56 |
Pory | 1,40 | 1,20 | 1,30 | 1,44 | 2,10 |
Pietruszka | 1,30 | 1,25 | 1,25 | 1,63 | 2,25 |
Selery | 1,35 | 1,20 | 1,15 | 1,28 | 1,80 |
Pieczarki | 4,34 | 4,49 | 4,37 | 4,39 | 4,45 |
Do przetwórstwa2/ | |||||
Fasola szparagowa zielona | 0,80 | 0,70 | 0,95 | 0,71 | 0,71 |
Ogórki do kwaszenia | 0,42 | 0,35 | 0,45 | 0,80 | 0,70 |
Ogórki do konserwowania | 0,95 | 0,65 | 0,70 | 1,45 | 0,90 |
Pomidory do tłoczenia 3/ | 0,37 | 0,33 | 0,33 | 0,25 | 0,25 |
Pomidory do mrożenia | 0,75 | 0,55 | 0,50 | 0,51 | 0,47 |
Cebula obierana | 0,80 | 0,73 | 0,92 | 0,48 | 0,60 |
Marchew | 0,33 | 0,25 | 0,18 | 0,20 | 0,44 |
Buraki ćwikłowe | 0,31 | 0,23 | 0,18 | 0,24 | 0,28 |
Groszek zielony | 0,70 | 0,83 | 0,75 | 0,65 | 0,72 |
Kapusta biała | 0,40 | 0,30 | 0,25 | 0,29 | 0,52 |
Kalafiory różyczkowane | 1,00 | 0,90 | 0,68 | 0,75 | 0,94 |
Brokuły różyczkowane | 1,40 | 1,30 | 1,10 | 1,01 | 1,42 |
3/ od 2004 r. cena bez dopłat z budżetu UE.
Źródło: fresh-market.pl, Notowania Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ – PIB
Zobacz więcej: Ceny warzyw?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem