Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Czernienie korzeni marchwi

Grzyb powodujący czernienie atakuje dużą grupę roślin. Porażone zaczynają żółknąć i są mniejsze, zaś korzenie czernieją i gniją. Głównym źródłem porażenia jest gleba, ale przy stosowaniu nowoczesnych technologii produkcji także istnieje duże ryzyko zakażenia. Największe zagrożenie związane z tym grzybem występuje w ekologicznej uprawie marchwi.

Porażenie chorobą korzeni marchwi nie daje żadnych oznak w trakcie uprawy w polu. Jej rozwój następuje dopiero podczas przechowywania w zbyt wysokiej temperaturze i wilgotności. Powstaje wtedy grzybnia w postaci szarego nalotu na korzeniach, który z czasem czernieje. Pełne objawy zakażenia objawiają się najczęściej dopiero w fazie sprzedaży.

Dobrze jest pamiętać o kilku zasadach, które pomogą zapobiec czernieniu. Pierwsza to odpowiedni wybór stanowiska pod uprawę marchwi. Jeżeli istnieje ryzyko, że pole jest porażone grzybem T. basicola, warto przeprowadzić analizę gleby. Kolejną zasadą jest stosowanie prawidłowego płodozmianu - najlepiej na zmianę ze zbożem i trawami pastewnymi. Należy unikać sadzenia marchwi po ziemniakach, ogórkach i koniczynie. Następnie trzeba zwrócić uwagę na nawożenie ziemi. Azot w formie NO -3 może sprzyjać rozwojowi grzyba, natomiast w formie NH4+ działa na niego toksycznie. Większe ryzyko infekci występuje na glebach piaszczystych i tych o ph większym niż 5,6. Dlatego nie jest zalecane wapnowanie gleby. W magazynach i sortowanich należy pamiętać o przestrzeganiu zasad higieny.

Na podstawie artykułu dr Małgorzaty Kepler.

Zobacz więcej: Marchew

Słowa kluczowe: marchew, choroby przechowalnicze
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE