Hiszpania: rośnie produkcja marchwi
2011-01-10 00:00
W ciągu 10 lat produkcja marchwi w Hiszpanii wzrosła z 252 tys. ton w 1999 r. do 429 tys. ton w 2009 tj. o 70,23 proc. Produkcja marchwi w Hiszpanii skoncentrowana jest w rejonach Kadyksu, Segowii, Valladolid, Alicante i Sewilli. Produkowane jest tam 98 proc. całej marchwi produkowanej w Hiszpanii. Eksport marchwi z Hiszpanii wynosi ok. 113 tys. ton.
Podczas gdy produkcja marchwi wzrosła znacząco to w przypadku spożycia marchwi w Hiszpanii notuje się już znacznie mniejszy wzrost. Z 3,98 kg/osobę w 2004 r. spożycie marchwi wzrosło do 4,20 kg/osobę w 2009 r., tj. o 5,5 proc.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie fructidor.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Podczas gdy produkcja marchwi wzrosła znacząco to w przypadku spożycia marchwi w Hiszpanii notuje się już znacznie mniejszy wzrost. Z 3,98 kg/osobę w 2004 r. spożycie marchwi wzrosło do 4,20 kg/osobę w 2009 r., tj. o 5,5 proc.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie fructidor.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Marchew?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem