Korzeniowe: w handlu unijnym dominuje marchew
Obroty handlowe warzywami korzeniowymi pomiędzy krajami „starej” UE-15 przekraczają 1.000 tys. ton rocznie i są zdominowane przez marchew świeżą, która stanowi 80 proc. handlu zagranicznego warzywami korzeniowymi w UE.
Wymiana handlowa warzywami korzeniowymi w UE odbywa się prawie wyłącznie pomiędzy krajami Unii. Import warzyw korzeniowych z zewnątrz UE nie przekracza kilkunastu tysięcy ton rocznie, co stanowi ok. 1,5 proc. obrotów UE.
Do największych eksporterów marchwi w UE należy Holandia, która w ostatnich latach eksportuje rocznie 170-200 tys. ton marchwi świeżej, a następnie Belgia - 130-135 tys. ton, oraz Francja, Włochy i Hiszpania, których roczny eksport wynosi 90-120 tys. ton marchwi.
Źródło: fresh-market.pl na podstawie FAMMU/FAPA i Dziennik Komisji Europejskiej
Zobacz więcej: Marchew?preview=1