Koszty i opłacalność produkcji marchwi w Polsce
2010-10-15 00:00
Wg obliczeń IERIGZ-PIB - w przedstawionym okresie 2005-2009 produkcja marchwi okazała się opłacalna. Najbardziej opłacalny był rok 2005. Wtedy koszty jednostkowe produkcji były na tyle niskie (0,29 zł/kg), a przeciętna cena otrzymywana przez producentów (0,45 zł/kg) na tyle wysoka, że przewyższała koszty o 55 proc. (wskaźnik opłacalności 155 proc.).
Najmniej opłacalny dla uprawy marchwi był rok 2008, w którym koszty produkcji w stosunku do roku poprzedniego wzrosły o 10 proc. (do 0,32 zł/kg), a średnia cena skupu nie zmieniła się (0,40 zł/kg). Cena skupu marchwi w 2008 r. przewyższała koszty produkcji o 25 proc. W 2009 r. różnica ta wzrosła do 36 proc.
Według wstępnych szacunków IERIGZ-PIB w 2010 r. na plantacjach marchwi o niższych plonach (40 t/ha) do pokrycia kosztów wystarczy cena na poziomie 0,38 zł/kg, a w gospodarstwach, gdzie plony będą wyższe (45 t/ha) do pokrycia kosztów wystarczy cena 0,34 zł/kg.
Tabela: Koszty i opłacalność produkcji marchwi w latach 2005-2009 (zł/kg)
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych z Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Najmniej opłacalny dla uprawy marchwi był rok 2008, w którym koszty produkcji w stosunku do roku poprzedniego wzrosły o 10 proc. (do 0,32 zł/kg), a średnia cena skupu nie zmieniła się (0,40 zł/kg). Cena skupu marchwi w 2008 r. przewyższała koszty produkcji o 25 proc. W 2009 r. różnica ta wzrosła do 36 proc.
Według wstępnych szacunków IERIGZ-PIB w 2010 r. na plantacjach marchwi o niższych plonach (40 t/ha) do pokrycia kosztów wystarczy cena na poziomie 0,38 zł/kg, a w gospodarstwach, gdzie plony będą wyższe (45 t/ha) do pokrycia kosztów wystarczy cena 0,34 zł/kg.
Tabela: Koszty i opłacalność produkcji marchwi w latach 2005-2009 (zł/kg)
Wyszczególnienie | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 |
Koszty produkcji (zł/kg) | 0,29 | 0,28 | 0,29 | 0,32 | 0,33 |
Ceny producenta | 0,45 | 0,40 | 0,40 | 0,40 | 0,45 |
Wskaźnik opłacalności | 155 | 143 | 148 | 125 | 136 |
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie danych z Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERIGZ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Marchew?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem