Polski rynek marchwi
2009-04-20 00:00
Ze średnimi zbiorami marchwi na poziomie ok. 900 tys. ton, Polska jest największym producentem tego warzywa w UE. Kolejne miejsca zajmują Wlk. Brytania, Francja, Niemcy oraz Holandia.
Jednak jedynie około 5 proc. polskiej marchwi jest eksportowana, podczas gdy w przypadku wszystkich państw unijnych jest to około 15- 18 proc. Poziom spożycia marchwi w Polsce wynosi około 20 kg/osobę i pozostaje na najwyższym poziomie spośród państw unijnych. Na rynek do bezpośredniego spożycia trafia około 40 proc. produkcji marchwi, reszta tafia do przetwórstwa. Największe ilości marchwi przetwarzane są na mrożonki, soki oraz marchew suszoną. Najwięcej mrożonej marchwi z Polski importuje Rosja, a marchwi suszonej Niemcy. Coraz większą popularnością poza granicami cieszą się także polskie soki z marchwi.
Źródło: fresh-market.pl (kz) na podstawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Jednak jedynie około 5 proc. polskiej marchwi jest eksportowana, podczas gdy w przypadku wszystkich państw unijnych jest to około 15- 18 proc. Poziom spożycia marchwi w Polsce wynosi około 20 kg/osobę i pozostaje na najwyższym poziomie spośród państw unijnych. Na rynek do bezpośredniego spożycia trafia około 40 proc. produkcji marchwi, reszta tafia do przetwórstwa. Największe ilości marchwi przetwarzane są na mrożonki, soki oraz marchew suszoną. Najwięcej mrożonej marchwi z Polski importuje Rosja, a marchwi suszonej Niemcy. Coraz większą popularnością poza granicami cieszą się także polskie soki z marchwi.
Źródło: fresh-market.pl (kz) na podstawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Marchew?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem