Problem z jakością marchwi
Szansę na eksport ma tylko marchew bardzo dobrej jakości. Wymagania Rosjan są w Tm sezonie bardzo wysokie. Marchew musi być bez skazy. A z tym jest problem. Warunki agrometeorologiczne w okresie późnej wegetacji marchwi nie były najlepsze dla jej jakości.
Ocenia się, że tylko około 30 proc. marchwi z polskich zapasów w chłodniach spełnia warunki do eksportu. Stąd też szybki wzrost cen takiej marchwi. Obecnie ceny za szczotkowaną marchew bardzo dobrej jakości doszły do poziomu 1,00 – 1,05 zł/kg. Jednak taki wzrost cen sprawił, że w eksporcie zarysował się impas. To dla Rosjan za drogo.
Poza tym, przy takich cenach konkurencyjna staje się marchew holenderska, której jakość jest generalnie lepsza niż jakość marchwi polskiej. Być może, że na ceny powyżej złotówki za kilogram jest jeszcze za wcześnie i marchew nieco stanieje.
Przeczytaj też: Kiedy holenderska marchew trafi na polski rynek?, Jest popyt na marchew, ale kluczowa jest jakość
Zobacz więcej: Marchew?preview=1