Producenci marchwi na razie na minusie
Według danych Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB w Warszawie, opłacalność produkcji marchwi w Polsce od 2002 r. jest wysoka. Najwyższy poziom wskaźnika - 155% (tj. ceny skupu wyższe od kosztów produkcji o 55%) odnotowano w roku 2005.
Plon handlowy wynosił wówczas 47 t/ha. Taki wynik uzyskuje się jedynie w nielicznych towarowych gospodarstwach warzywniczych. Średnia krajowa nie przekracza 30 t/ha.
IERiGŻ-PIB prognozuje, że w 2006 r. koszty produkcji marchwi wyniosą 0,26 zł/kg - przy plonach powyżej 50 t/ha oraz 0,28 zł/kg - przy plonach poniżej 50 t/ha. Obecnie, spółdzielnie ogrodnicze płacą za marchew na kostkę 0,28 zł/kg, na plastry - 0,36 zł/kg, a do tłoczenia - 0,28 zł/kg.
Na razie ceny skupu nie przekraczają kosztów produkcji.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Marchew?preview=1